Scéna z filmu Třetí princ
Scéna z filmu Třetí princ
Scéna z filmu Třetí princ

Třetí princ

Princ Jaroslav sa vydáva do sveta hľadať svojich stratených súrodencov – staršieho brata Jindřicha a svoje dvojča Jaromíra. Tí sa zamilovali do portrétu tajomnej krásky a pri hľadaní neznámej princeznej sa beznádejne stratili. V Zemi diamantových skál sa s krásnou neznámou stretáva i princ Jaroslav. Zisťuje, že princezná Milena a jej k nerozoznaniu podobná sestra zakliali jeho bratov a aby ich zachránil, musí splniť tri úlohy...

Rozprávky Boženy Němcovej poslúžili filmárom ako inšpirácia mnohokrát. Romantizujúca verzia klasického ľudového príbehu O dvoch bratoch zaujala i scenáristu Ota Hofmana, i keď mal na svojom konte už úspešné moderné rozprávky podľa vlastných námetov (predovšetkým príbehy o pánovi s kúzelným klobúkom - Pán Tau). Okrem Malej morskej víly (1976), ktorú režíroval Karel Kachyňa, a Panny a netvora (1978) Juraje Herza tak vznikla v roku 1982 ďalšia Hofmanova rozprávka – Třetí princ.
Pre režiséra Antonína Moskalyka bolo toto stretnutie s rozprávkovým žánrom skôr neobvyklé, keďže v tomto smere realizoval len televíznu adaptáciu Hrubínovej divadelnej hry Kráska a zviera (1971).

Třetí princ je výpravným filmovým rozprávaním, ktorého hrdina – princ Jaroslav – sa vydáva do sveta hľadať svojich stratených súrodencov – staršieho brata Jindřicha a svoje dvojča Jaromíra. Tí sa zamilovali do portrétu tajomnej krásky a pri hľadaní neznámej princeznej sa beznádejne stratili. V Zemi diamantových skál sa s krásnou neznámou stretáva i princ Jaroslav. Zisťuje, že princezná Milena a jej k nerozoznaniu podobná sestra zakliali jeho bratov a aby ich zachránil, musí splniť tri úlohy...

V hlavnej ženskej dvojroli sa vo filme objavila najpopulárnejšia česká predstaviteľka rozprávkových krások – Libuša Šafránková. Tá sa ako princezná zo susednej zeme objavila v adaptácii Malej morskej víly (1976) Hansa Christiana Andersena, ako skromná Maruška v rozprávke Soľ nad zlato (1982) a v titulnej roli i vo veľko-výpravnom rozprávkovom príbehu Princ a Večernica (1978). Dvojrolu princov Jaromíra a Jaroslava zas stvárnil Pavel Trávníček, ktorý sa so Šafránkovou stretol pred kamerou už v rozprávkovom hite Tři oříšky pro Popelku (1973). Úloha strateného princa Jindřicha pripadla Jiřímu Bartoškovi.

Filmový přehled - Třetí princ

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

V našom aktuálnom programe ale objavíte ďalšie skvelé filmy.

Réžia
Rok výroby
1982
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
85min 
Zvukové stopy 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít