Scéna z filmu Šest medvědů s Cibulkou
Scéna z filmu Šest medvědů s Cibulkou
Scéna z filmu Šest medvědů s Cibulkou
Scéna z filmu Šest medvědů s Cibulkou

Šest medvědů s Cibulkou

Hlavným hrdinom zábavného príbehu je klaun Cibulka, predvádzajúci v cirkuse úspešné číslo s medveďmi. Riaditeľ cirkusu ho však jedného dňa vyhodí. Na podnet detí, ktoré jeho výpoveď spôsobili, sa prezlečie za ženu a nastúpi v škole ako kuchárka. Problémy nastanú v okamihu, keď za Cibulkom prídu medvede, ktoré ušli z cirkusu. Vyplašia upratovačku i školníka a Cibulkovi nezostáva nič iné, ako prevziať aj ich povinnosti. Akoby to nestačilo, školu má čoskoro navštíviť inšpektor. A tak Cibulka varí obed, upratuje a snaží sa v škole ukryť šesť živých medveďov.

Hlavným hrdinom zábavného príbehu je klaun Cibulka, predvádzajúci v cirkuse úspešné číslo s medveďmi. Riaditeľ cirkusu ho však jedného dňa vyhodí. Na podnet detí, ktoré jeho výpoveď spôsobili, sa prezlečie za ženu a nastúpi v škole ako kuchárka. Problémy nastanú v okamihu, keď za Cibulkom prídu medvede, ktoré ušli z cirkusu. Vyplašia upratovačku i školníka a Cibulkovi nezostáva nič iné, ako prevziať aj ich povinnosti. Akoby to nestačilo, školu má čoskoro navštíviť inšpektor. A tak Cibulka varí obed, upratuje a snaží sa v škole ukryť šesť živých medveďov. Výsledkom je bláznivá klauniáda z pera Oldřicha Lipského, ktorý je zárukou kvality.

Celoživotnú lásku k cirkusovej manéži Oldřich Lipský nepremietol len do režírovania cirkusových predstavení, ale aj do komédií Cirkus bude! (1954) a Cirkus v cirkuse (1975), a tiež do celovečerného dokumentu Cirkus jede (1960) či do scenára televízneho seriálu Cirkus Humberto (ktorý po autorovej smrti natočil v roku 1988 František Filip). Jeho divácky najvďačnejším vyznaním cirkusovému svetu je však komédia Šesť medveďov s Cibulkom, ktorú Oldřich Lipský realizoval v roku 1972 podľa scenára zo spolupráce so skúseným rozprávačom Milošom Macourkom. Oceňovaný scenárista sa podieľal i na Lipského ďalších snímkach: Muž z prvního století (1961), Kdo chce zabít Jessii? (1966), Happy end (1967), Zabil jsem Einsteina, pánové… (1969), „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (1970), Slaměný klobouk a Dívka na koštěti (1971). Komédia Šest medvědů s Cibulkou (1972) preukázala schopnosť osvedčenej dvojice robiť kvalitnú, ideológiou a propagandou nezaťaženú zábavu aj na normalizačnom Barrandove.
Realizačne náročné dielo sa opiera o zvieracie "hviezdy" (ku ktorým patrí aj Cibulkov šimpanz Tonda) a aj o fenomenálny herecký výkon režisérovho brata Lubomíra Lipského v rôznych prestrojeniach. V ďalších úlohách tejto nestarnúcej komédie sa Oldřich Lipský spoľahol na osvedčené herecké legendy (Miloš Kopecký, Jiří Sovák, Jan Libíček, František Filipovský).

Filmový přehled - Šest medvědů s Cibulkou

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

V našom aktuálnom programe ale objavíte ďalšie skvelé filmy.

Réžia
Rok výroby
1972
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
85min 
Zvukové stopy 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít