Pocta Milanovi Kunderovi

V utorok 11. júla zomrel vo veku 94 rokov spisovateľ Milan Kundera. Od roku 1975 žil vo Francúzsku. Mnohými ospevovaný spisovateľ, pre iných kontroverzný umelec s problematickým vzťahom k svojej vlasti. Za Milana Kunderu hovorí predovšetkým jeho dielo, ktorého zreteľný odtlačok nájdeme aj vo filme.

Jeho meno bolo úzko späté s pražskou FAMU, kde najprv študoval a neskôr až do roku 1970 prednášal svetovú literatúru. Počas jeho pôsobenia na filmovej škole mal nepochybný vplyv na mladých filmárov novo sa formujúcej československej novej vlny. S obdivom naňho spomínali napríklad Jiří Menzel či Agnieszka Holland. Na prednáškach Milana Kunderu sa stretávali aj Pavel Juráček a Hynek Bočan. V roku 1965 vznikla vďaka v ich tvorivej spolupráci prvá Kunderova filmová adaptácia Nikdo se nebude smát. Napriek tomu, že mal Kundera k adaptácii výhrady, mnohí Bočanov debutový film považujú za najvydarenejšiu adaptáciu.

Najznámejším sfilmovaným Kunderovým dielom sa stal Žart režiséra Jaromila Jireša z roku 1968, na ktorého scenári sa podieľal aj samotný spisovateľ. Kniha a neskôr aj film zaznamenali veľký úspech u domáceho publika. Jeho sláva trvala však iba krátko, do roku 1970, kedy boli knihy stiahnuté z predaja a film uložený do trezoru.

Okrem filmovej adaptácie románu Žart si môžete na Milana Kunderu zaspomínať aj prostredníctvom biografického dokumentu Milan Kundera režiséra Miloslava Šmídmajera. Vo filme sa vysvetľuje napríklad aj to, prečo Kundera dlho nesúhlasil s českým prekladom jeho francúzskych diel.

Za pozornosť stoja veľmi vydarené slovenské preklady neskorších Kunderových románov, o ktoré sa postarala Elena Flašková a vyšli vo vydavateľstve ARTFORUM:

Nevedomosť

Sviatok bezvýznamnosti

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít