Scéna z filmu Normálny autistický film
Scéna z filmu Normálny autistický film
Scéna z filmu Normálny autistický film

Normálny autistický film

nás nechávají zblízka pozorovat své radosti, úspěchy, starosti, přání i strachy a emoce. Výlet do vnitřního i vnějšího světa pěti autistů je zároveň výzvou zaměřit se na naši každodenní realitu a kouknout se na ni z opačného úhlu pohledu. Možná, že ne všechno, co je považováno za "normální", dává skutečně smysl. A naopak!

Film sleduje päť originálnych dospievajúcich osobností, ktoré spája nelichotivá diagnóza: autizmus. Lukáš, Denis, Majda, Marjamka a Ahmed nás nechávajú zblízka pozorovať svoje radosti, úspechy, starosti, priania i strachy a emócie. Výlet do vnútorného sveta piatich autistov je zároveň výzvou pre nás, zamerať sa na našu každodennú realitu a pozrieť sa na ňu z opačného uhľa pohľadu. Možno, nie všetko, čo je považované za "normálne", dáva skutočne zmysel. A naopak!

Úprimný, premýšľavý Lukáš má osobitný zmysel pre humor, miluje film a píše vlastné scenáre. Klavírny virtuóz Denis dokáže zahrať náročné skladby vážnej hudby, je nadpriemerne inteligentný a sčítaný. Malého princa zbožňuje tak, že sa k nemu neustále vracia. Majda zas rada rapuje, a keďže sa vôbec nehanbí, okolitý svet vo svojich textoch obnažuje s odzbrojujúcou presnosťou. Marjamka dokáže rozprávať dlhé príbehy v angličtine, jej neúnavný brat Ahmed je ku všetkým priateľský. Päť obdivuhodných detí, ktoré spoločnosť zhodne označila nelichotivou nálepkou „autista“.

Významný český dokumentarista s unikátnym autorským videním nás nabáda, aby sme fenomén autizmu prestali vnímať ako lekársku diagnózu a pokúsili sa mu porozumieť ako fascinujúcemu, i keď často ťažko rozlúštiteľnému spôsobu myslenia. Lebo kto má určiť, čo je normálne: žiť v zhone a prehliadať absurdity modernej doby, alebo skôr vo svete túžobne hľadať poriadok, ticho a pokoj?

MFFKV

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Réžia
Rok výroby
2016
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
88min 
Zvukové stopy 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít