Scéna z filmu Provinčné mestečko E
Scéna z filmu Provinčné mestečko E
Scéna z filmu Provinčné mestečko E
Scéna z filmu Provinčné mestečko E

Provinčné mestečko E

Elnya bola prvé ruské mesto oslobodené od nacistických vojsk, súčasná putinovská propaganda však toto „víťazstvo“ zneužíva na vlastnú manipuláciu. Obraz o tom, ako sa v časoch agresívnej politiky získava podpora obyvateľov provinčného mesta.

Elnya je prvé ruské mesto oslobodené od nacistických vojsk a putinovská štátna propaganda toto „víťazstvo“ často zneužíva na vlastnú manipuláciu. Tento proces filmári zachytili počas trojročného natáčania mesta a jeho obyvateľov.

V malom ruskom meste Elnya na samom západe krajiny sa nič moc zaujímavého nedeje. Miestni ho hromadne opúšťajú a tí, ktorí zostali, majú len málo životných radostí. Odkaz Veľkej vlasteneckej vojny tu stále silne rezonuje. V začiatkoch vojny nechal Stalin mesto - za cenu obrovských strát na životoch - symbolicky oslobodiť, aby svojmu ľudu vdýchol nádej a posilnil ducha hrdinstva. Putinovská garnitúra s jej agresívnou politikou sa tento fakt snaží využiť na to, aby v malomeste, ktoré sa stalo symbolom víťazstva nad fašizmom, získavala podporu obyvateľov.

Snímka zobrazuje ako nezacelená trauma z vojny presakuje naprieč generáciami, formuje spoločenský život obyčajných Rusov a pomocou politickej propagandy voľne prechádza do nenávisti k súčasnému "fašistickému" Západu.

Režisér o svojom filme na dok.revue

Réžia
Rok výroby
2019
Krajina pôvodu
  • Rusko
  • Česko
  • Nemecko
Minutáž
83min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít