Scéna z filmu Ať žijí duchové
Scéna z filmu Ať žijí duchové
Scéna z filmu Ať žijí duchové
Scéna z filmu Ať žijí duchové
Scéna z filmu Ať žijí duchové

Ať žijí duchové

Hudobná rozprávka o partii chlapcov a dievčat, ktorí chcú cez prázdniny zachrániť starú zrúcaninu hradu. Za výdatnej pomoci duchov - rytiera Viléma Brtníka z Brtníku, jeho dcéry Leontýnky a všadeprítomných trpaslíkov sa im podarí dosiahnuť cieľ a schátraný objekt je opravený a odovzdaný deťom.

Hudobná rozprávka o partii detí, ktoré chcú cez prázdniny zachrániť starú zrúcaninu hradu. Za výdatnej pomoci duchov - rytiera Viléma, jeho dcéry Leontýnky a trpaslíkov sa im to podarí a hrad je opravený a odovzdaný deťom.

Režisér Oldřich Lipský sa do zlatého fondu československých filmových rozprávok zapísal dvoma divácky obľúbenými snímkami – letnou komédiou Ať žijí duchové! a werichovskou variáciou Tři veteráni (1983). V oboch prípadoch sa na scenári podieľal Zdeněk Svěrák. Ten v roku 1977 radikálne prepísal pôvodný text o pionieroch angažovaných vo zveľaďovacej Akcii Z - zmizla dobová ideológia a zostal len nestarnúci príbeh o partii detí, ktoré cez prázdniny opravia miestnu hradnú zrúcaninu s pomocou láskavých nadprirodzených bytostí.

V dobe normalizácie tak vznikol apolitický, dramaticky čistý a pôsobivý film, ktorého letný charakter ešte viac zvýraznili pesničky vtedy debutujúceho hudobného skladateľa Jaroslava Uhlířa (ktoré v podstate zľudoveli). Majstrovským kúskom je i zapojenie dobového „product placementu“ (Pribináček, Alpa) priamo do rozprávania. Na úspechu snímky má zásluhu i legendárny kameraman Vladimír Novotný, odborník v odbore trikovej kamery, ktorý s Lipským spolupracoval aj na snímkach Limonádový Joe (1964) či Šesť medveďov s Cibulkou (1972).

Filmový přehled - Ať žijí duchové

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Réžia
Rok výroby
1977
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
81min 
Zvukové stopy 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít