Scéna z filmu Ako sa varia dejiny
Scéna z filmu Ako sa varia dejiny
Scéna z filmu Ako sa varia dejiny
Scéna z filmu Ako sa varia dejiny
Scéna z filmu Ako sa varia dejiny
Scéna z filmu Ako sa varia dejiny

Ako sa varia dejiny

Dokument o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja.

Kuchári z rôznych kútov Európy pripravujú v dokumentárnom filme Petra Kerekesa svoje obľúbené jedlá a rozprávajú dramatické príbehy z vojenského života za sporákom. Svojím kuchárskym umením bojovali s každodennou nutnosťou naplniť žalúdky tisíckam vojakov a tak ovplyvňovali výkony svojich armád a nepriamo aj dôležité dejinné udalosti. Vďaka tomuto nezvyčajnému uhlu pohľadu a „oživeným“ spomienkam pamätníkov získava divák zaujímavú interpretáciu takzvaných veľkých dejín.

6 vojen, 10 receptov, 60 36 1024 mŕtvych. - Film je postavený na receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. Ukazuje vojnové konflikty a zásadné dejinné udalosti z neobvyklého uhla pohľadu. Hovorí o poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola.

Réžia
Rok výroby
2009
Krajina pôvodu
  • Slovensko
  • Rakúsko
  • Česko
Minutáž
90min 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít