Scéna z filmu Až príde kocúr
Scéna z filmu Až príde kocúr
Scéna z filmu Až príde kocúr
Scéna z filmu Až príde kocúr
Scéna z filmu Až príde kocúr
Scéna z filmu Až príde kocúr

Až príde kocúr

Rozprávka pre malých i veľkých, o kocúrovi s magickou schopnosťou odhaliť skryté vlastnosti ľudí je komédiou a podobenstvom zároveň, v ktorej exceluje Jan Werich v dvojroli rozprávača-kastelána a kúzelníka. Kastelán Oliva pozoruje z veže každodenné dianie a komentuje konanie niektorých typických postáv. Každý z nich žije vlastným životom a má svoje sny a ideály, ale i slabosti a chyby.

Rozprávkový príbeh pre dospelých sa odohráva v malom českom mestečku (Telč), kde kastelán Oliva (Jan Werich) pozoruje z veže každodenné dianie a komentuje konanie niektorých typických postáv. Každý z nich žije vlastným životom a má svoje sny a ideály, ale i slabosti a chyby. Do mesta prichádza kúzelník, ktorý akoby vypadol z oka Olivovi, a privádza so sebou krásnu asistentku Dianu (Emília Vašáryová) s kocúrom Mourkom v slnečných okuliaroch. Večer sa koná na nádvorí zámku predstavenie, ktoré paroduje obraz života v mestečku. Na konci predstavenia zloží Diana kocúrovi okuliare a každý z obyvateľov mesta sa vyfarbí podľa svojej povahy. Zamilovaní sú červení, neverníci žltí, klamári a pokrytci fialoví a na šedo sa zafarbia zlodeji a podvodníci. Po predstavení sa kocúr záhadne vytratí a v meste sa strhne mela. Dospelí sa ho boja a chcú ho chytiť, deti si ho však nedajú. Boj medzi dobrom a zlom – ako to v rozprávkach býva – síce deti nakrátko vyhrávajú, ale ktovie na ako dlho…

Trvalá hodnota tohto, v čase svojho vzniku najúspešnejšieho českého filmu a významného experimentu s farebným obrazom, je v poetike režijného rukopisu, vo výtvarnom cítení panoramaticky malebnej kamery Jaroslava Kučeru a v slovesnom bohatstve fabuly a dialógov. Ústrednou pasážou moralistickej satiry, rozplývajúcej sa v pôvabnej pantomíme, je fantasmagorický balet v pôsobivom rozmarnom rytme. "Bylo, nebylo, ale spíš by mělo bejt..."

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Réžia
Rok výroby
1963
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
100min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít