Scéna z filmu Ružové sny
Scéna z filmu Ružové sny
Scéna z filmu Ružové sny
Scéna z filmu Ružové sny
Scéna z filmu Ružové sny
Scéna z filmu Ružové sny

Ružové sny

Komédia o dedinskom poštárovi Jakubovi a cigánke Jolanke. Poetický príbeh o dospievaní, snívaní a prvej veľkej ale zakázanej láske.

Ružové sny sú prvým z dvoch spoločných projektov režiséra Dušana Hanáka a spisovateľa Dušana Dušeka. Ich stretnutím vznikol tvorivý tandem, ktorý jedinečne obohatil Hanákovu filmografiu. Dušekova poetika a poetizácia našla pochopenie v Hanákových snahách o pravdivosť výpovede a zobrazenie autentického človeka. V príbehu úprimnej lásky dedinského poštára Jakuba a Jolanky z neďalekej rómskej osady vyrozprávali všeobecne zrozumiteľný príbeh podobný Shakespearovej dráme o Rómeovi a Júlii. K celkovej atmosfére filmu prispeli aj [ne]herecké výkony dvoch titulných postáv – vtedy študenta divadelnej réžie na VŠMU Juraja Nvotu a brnianskej konzervatoristky Ivy Bittovej. Nakrúcalo sa od 12. mája do 28. augusta 1976, samotnej produkcii však predchádzala dôkladná príprava scenára v rokoch 1974–75. Hanák a Dušek navštevovali rómske rodiny v osadách na východe Slovenska, kde sa snažili odpozorovať ich spôsob života a zvyky.

Ružové sny sú najdiváckejším filmom Dušana Hanáka. Získali nielen Cenu československej filmovej kritiky za rok 1976, ale aj cenu filmového diváka na festivale českých a slovenských filmov v Bratislave 1977. Neskôr k nim pribudlo i niekoľko významných filmových ocenení v zahraničí – napr. na 12. MFF v Teheráne 1978 a 2. MFF v Alès 1980. V 70. rokoch bola snímka ako jediný slovenský film uvedené aj v zahraničnej kinodistribúcii.

Viac o filme na SK CINEMA

Dušan Hanák o filme Ružové sny:

Réžia
Rok výroby
1976
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
84min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít