Scéna z filmu Špalíček
Scéna z filmu Špalíček
Scéna z filmu Špalíček
Scéna z filmu Špalíček
Scéna z filmu Špalíček

Špalíček

Prvý celovečerný bábkový film Jiřího Trnku poeticky zobrazuje ľudové zvyky a tradície vidieku. Snímka z roku 1947 bola ocenená okrem iného i Zlatou medailou na MFF v Benátkach.

Prvý celovečerný bábkový film Jiřího Trnku poeticky zobrazuje ľudové zvyky a tradície, dodržiavané po stáročia na českom i našom vidieku. Filmová suita, na motív knihy ilustrovaných národných piesní a riekaniek od Mikoláša Aleša (Špalíček národních písní a říkadel), pozostáva zo šiestich na seba nadväzujúcich častí, situovaných do jednotlivých ročných období. Lyrické rozprávanie a hru bábok, inšpirovaných ľudových umením, dokresľuje hudba Václava Trojana s motívmi ľudových piesní, spievaných deťmi z Kuhnovho zboru. Snímka, ocenená okrem iného i Zlatou medailou na MFF v Benátkach, vznikla spojením šiestich pôvodne samostatných krátkych filmov. Jiří Trnka, ktorý sa podieľal nielen na tvorbe bábok a dekorácií, ale aj na scenári, tu mohol naplno uplatniť svoje plastické cítenie a scénografický talent a vtlačiť tak novú podobu žánru bábkového filmu, dovtedy považovanému skôr za nenáročný útvar. Spolu s Hermínou Týrlovou či Karlom Zemanom tak odštartoval vrcholnú éru českého bábkového či animovaného filmu, oceňovaného aj na medzinárodných filmových festivaloch.

V roku 2015 bol film digitálne reštaurovaný českým Národným filmovým archívom v budapeštianskom laboratóriu Magyar Filmlabor za finančnej podpory grantu z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska, spolufinancovanej Ministerstvom kultúry Českej republiky a Nórskou národnou knižnicou a združením CESNET.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Réžia
Rok výroby
1947
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
76min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít