Scéna z filmu Čert nespí
Scéna z filmu Čert nespí
Scéna z filmu Čert nespí
Scéna z filmu Čert nespí
Scéna z filmu Čert nespí

Čert nespí

Satirický poviedkový film - obhajoba práva na súkromný smútok, kritika propagandistických lží uverejňovaných v novinách a kritika alkoholizmu na pracovisku.

Dlhometrážny hraný debut Petra Solana a Františka Žáčka Čert nespí je adaptáciou štyroch poviedok z rovnomennej knihy spisovateľa a dramatika Petra Karvaša. Z hľadiska obsahu ich vo filme spája svojimi pracovno-súkromnými problémami hlavná postava „nenápadného mládenca“ a nepriebojného úradníka Cyrila Kvasničku. Prvá slovenská filmová satira pranieruje v jednotlivých príbehoch suchárstvo, frázizmus, kádrovnícku podozrievavosť, posmieva sa falošnému nadšeniu a propagandistickej lži v novinách, kritizuje alkoholizmus na pracovisku. Poviedky prepája zasadanie päťčlennej schvaľovacej komisie, ktorá hodnotí satirickú ostrosť a adresnosť nakrúteného filmu. Kľúčové bolo obsadenie rovnakých hercov do štvorrolí: Kvasnička ako úradník i ako autor poviedok, tak spolu s členmi komisie prechádza jednotlivými príbehmi – tí sa v nich spoznávajú a najmä preto reagujú negatívne.

(autor textu: Martin Kaňuch)

Viac o filme na SK CINEMA

Réžia
Rok výroby
1956
Krajina pôvodu
  • Slovensko
Minutáž
95min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít