Fotografia nie je k dispozícii.

František Žáček (Slovensko)

František Žáček (1920 Malacky - 1961 Bratislava) bol slovenský filmový režisér, scenárista a dramaturg. Vyštudoval v roku 1944 výtvarný odbor na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave a začínal ako redaktor časopisu Bojovník, neskôr, od roku 1948, ako dramaturg v Štúdiu umeleckých filmov v Československom filme Bratislava. V roku 1949 sa stal vedúcim tvorivého kolektívu, a v roku 1954 bol vymenovaný za umeleckého riaditeľa Štúdia a vykonával aj funkciu vedúceho dramaturga. Publikoval vo filmových časopisoch Náš film a Film a divadlo. Ako scenárista spolupracoval na dlhometrážnom dokumente režiséra Vladimíra Bahnu Oceľová cesta (1949) a na hraných filmoch Priehrada (r. P. Bielik, 1950) a Kozie mlieko (r. O. Jariabek, 1950). V roku 1955 nakrútil dokumentárne filmy Bratislavská jar a Desať rokov slovenského filmu. Po réžii stredometrážneho hraného filmu Rohy (1955) nakrútil spolu s Petrom Solanom poviedkový hraný film podľa satirických poviedok Petra Karvaša Čert nespí (1956). V roku 1960 spolupracoval na realizácii slovensko-gruzínskeho koprodukčného filmu Prerušená pieseň (r. N. K. Sanišvili). Deň pred svojou tragickou smrťou v roku 1961 dokončil hraný film Pokorené rieky.

Filmografia

  • Pokorené rieky
    1961
  • Čert nespí
    1956
  • Rohy
    1955
  • Bratislavská jar
    1955
  • 10 rokov ČS. štátneho filmu
    1955

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít