Scéna z filmu Nickyho rodina
Scéna z filmu Nickyho rodina
Scéna z filmu Nickyho rodina
Scéna z filmu Nickyho rodina
Scéna z filmu Nickyho rodina

Nickyho rodina

O tom, ako príklad jedného človeka môže pozitívne ovplyvniť svet. Pohľadom slovenských filmárov a kanadského reportéra Joa Schlesingera (pôvodom zo Slovenska), odhaľujeme tajomstvo záchrannej akcie Sira Nicholasa Wintona, ktorá nemá v novodobej histórii obdobu.

Film Mateja Mináča hovorí o doteraz neznámych osudoch Wintonových detí a je pokračovaním jeho filmov Všetci moji blízki (1999) a Nicholas Winton – Sila ľudskosti (2001) o takmer zabudnutom príbehu záchrany 669 českých a slovenských detí tesne pred začiatkom 2. svetovej vojny. Tvorcovia filmu sa rozhodli, že nedovolia, aby sa novoobjavené príbehy zachránených detí spolu s novými faktami o samotnej záchrannej akcii a o pozitívnych aktivitách študentov stratili. Mináčov film chce ukázať, že do Nickyho rodiny nepatria len tisícky ľudí, ktorí za svoj život vďačia tomuto príbehu, ale aj všetci tí, ktorí chcú so svetom niečo pozitívne urobiť.

Keď pred pár rokmi,režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jednej knižke narazil na dva krátke odstavce o Nicholasovi Wintonovi, bol fascinovaný. A aj tým, že Winton sa o svojom čine viac než pol storočia nikomu nezmienil, dokonca ani svojej manželke. Teraz je príbeh záchrannej akcie známy po celom svete.

Dokumentárny film s hranými rekonštrukciami Nickyho rodina prináša dosiaľ neuverejnené fakty, svedectvá a osudy novo objavených "Wintonových detí". Odohráva v mnohých štátoch - na Slovensku, vo Veľkej Británii, v Čechách, v Kanade, v USA, v Holandsku, vo Švédsku, v Nemecku, vo Francúzsku, v Kambodži a v ďalších častiach sveta. Základnou osnovou filmu je presvedčenie autorov, že zlo ako aj dobro sa môže šíriť ako nákazlivý vírus. Z obyčajných ľudí sa môžu stať netvory alebo hrdinovia . Medzi protagonistami dokumentu a zachránenými deťmi sa, okrem kanadského reportéra Joa Schlesingera, objavia aj popredný americký vedec Ben Abeles, bývalá riaditeľka Medzinárodného menového fondu vo Washingtone Alice Mastersová alebo genetička Liesl Silverstoneová.

Film bohužiaľ nie je k dispozícii :(

Je nám ľúto, ale tento film nie je vo Vašej krajine k dispozícií.

Réžia
Rok výroby
2011
Krajina pôvodu
  • Slovensko
  • Česko
Minutáž
97min 
Zvukové stopy 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít