Scéna z filmu Kupónová privatizácia
Scéna z filmu Kupónová privatizácia
Scéna z filmu Kupónová privatizácia
Scéna z filmu Kupónová privatizácia

Kupónová privatizácia

Príbeh československej ekonomickej transformácie 90. rokov, najmä preslávenej metódy kupónovej privatizácie, ktorá bola jadrom i akýmsi vývesným štítom tohto procesu...

Príbeh transformácie československej i slovenskej ekonomiky očami jej aktérov po vyše štvrťstoročí. Po Nežnej revolúcii v roku 1989, bolo nutné vo vtedajšom Československu riešiť aj iné veci, ako sloboda prejavu, demokracia či výmena starých politických kádrov. Bolo treba naštartovať ekonomiku, ktorej výkonnosť a efektivita v osemdesiatych rokoch minulého storočia prudko klesali.

Ekonomická transformácia sa odohrala v období, ktoré zakladalo novú českú a slovenskú štátnosť, bola tak na jednej strane prezentovaná ako kľúč k prerodu totalitne riadenej spoločnosti na spoločnosť demokratickú, na strane druhej ju ale verejnosť chápala ako proces nového prerozdelenia majetku - od štátu k ľuďom.

Socialistické plánované hospodárstvo vygenerovalo iba málo ľudí, ktorí boli schopní transformovať ekonomiku na princípoch trhového mechanizmu. Situáciu bolo nutné naliehavo riešiť, ale kardinálnym problémom bol absolútny nedostatok domáceho kapitálu a vstup zahraničných investorov bol v tom období ešte politicky nepriechodný. A tak sa politickí i ekonomickí lídri dohodli na spôsobe, že ak nie je nikto, kto by štátny majetok dokázal kúpiť, treba ho ľuďom jednoducho darovať. Takmer zadarmo, len za symbolický poplatok. A tak sa pomaly začal rodiť mechanizmus kupónovej privatizácie.
Tento film odhaľuje jej politické pozadie a východiská, a to spôsobom nevídane otvoreným, kritickým a po vyše štvrťstoročí aj analytickým. Je to silný príbeh, ktorí nielen staršiu generáciu vráti do revolučných prelomových rokov, ale v mnohých prípadoch otvorí oči aj mladej generácii, ktorá získa nový pohľad na prvé kroky demokracie u nás, ale aj na vznik novej ekonomickej oligarchie, ktorú toto obdobie sformovalo.

Réžia
Rok výroby
2015
Krajina pôvodu
  • Česko
  • Slovensko
Minutáž
92min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít