Scéna z filmu Filmový dobrodruh Karel Zeman
Scéna z filmu Filmový dobrodruh Karel Zeman
Scéna z filmu Filmový dobrodruh Karel Zeman

Filmový dobrodruh Karel Zeman

Filmový dokument o Karlovi Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, ktorý bez počítačových efektov dokázal vziať divákov na cestu do praveku, na Mesiac alebo do hĺbok oceánov... Filmový dobrodruh Karel Zeman je životopisným filmom, ktorý sa obzerá za životom, prácou a významom génia svetovej kinematografie. Odhaľuje tiež inšpiratívne zdroje jeho práce a nazerá do kuchyne priekopníka filmových trikov, ktorým sa inšpirovali takí velikáni ako Terry Gilliam, Tim Burton, Koji Yamamura.

Filmový dobrodruh Karel Zeman je životopisným filmom, ktorý sa obzerá za životom, prácou a významom génia svetovej kinematografie. Odhaľuje tiež inšpiratívne zdroje jeho práce a nazerá do kuchyne priekopníka filmových trikov. Súčasní filmári, od japonských po amerických, objasňujú, prečo sú jeho filmy stále aktuálne a v mnohých smeroch dodnes neprekonané. Terry Gilliam, Tim Burton, Koji Yamamura a ďalší hovoria o svojej inšpirácii Karlom Zemanom. Ak spočítame festivalové ocenenia, reakcie publika, počet publikácií a filmárov, ktorí uvádzajú Zemana ako zdroj inšpirácie, dospejeme k záveru, že Karel Zeman je jedným zo svetovo najúspešnejších českých filmárov. V 50. rokoch sa jeho film Vynález skazy premietal v 70 krajinách – len v New Yourku ho bolo možné vidieť na 96 miestach. Karel Zeman nemal filmové vzdelanie, všetky zložité postupy sa v zlínskych ateliéroch naučil sám. Jeho príbeh je i príbehom dvadsiateho storočia. Začínal vo firme Baťa, v časoch politických represálií päťdesiatych rokov unikal do sveta fantázie, zažil uvoľnenie rokov šesťdesiatych i tvrdý náraz po príchode sovietskych tankov. Vďaka vnútornej úprimnosti a poetike jeho filmy nestarnú. Nápaditý perfekcionista, ktorý si po celý život uchoval detské videnie sveta cez miesta plné záhad a dobrodružstva – tak Karla Zemana predstavuje tento film. Snímka obsahuje ešte jeden príbeh – študenti animácie na univerzite v Zlíne aktuálne rekonštruujú tri Zemanove filmové scény s použitím pôvodných postupov a technológie filmových trikov. Je zaujímavé sledovať, ako sa počítačová generácia vyrovnáva s optickými trikmi a filmovou technikou. Nakrúcanie scény s mamutom z filmu Cesta do praveku sa odohralo na Fryštáckej priehrade presne po šesťdesiatich rokoch a zúčastnili sa na ňom traja herci z pôvodnej chlapčenskej partie.

Réžia
Rok výroby
2015
Krajina pôvodu
  • Česko
Minutáž
102min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách v junior programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít