Tomáš Hodan

Tomáš Hodan (Česko)

Tomáš Hodan (1980) po maturite na gymnáziu študoval publicistiku, zlínsku filmovú školu, na Univerzite Palackého v Olomouci teóriu dejín dramatických umení a na Masarykovej Univerzite v Brne filmovú vedu. Dokončil len Filmovú školu v Zlíne. Nakrúcal tu filmy hrané, dokumentárne i animované.
V roku 2006 mal v kinách premiéru jeho celovečerný dokumentárny film Půl čtvrté o živote na Zakarpatskej Ukrajine. Ako režisér a kameraman nakrútil rad dokumentov v zahraničí (Angola, Sýria, Bosna a Hercegovina, Kypr, Turecko). Film o humanitárnej pomoci v povojnovej oblasti Angola – sen a skutočnosť získal niekoľko medzinárodných cien.
Spolu s fotografom Michalom Novotným a reportérom Markom Vítkom niekoľkokrát nakrúcal s českými vojenskými jednotkami v Afganistane. Naposledy sa tu podieľal na chystanom dokumentárnom filme Radima Špačka Měděná hora.
V dokumentárnom filme Mlýnské kolo Hany Hegerové sledoval vznik posledného albumu populárnej českej šansoniérky. Okrajovo sa venuje tvorbe videoklipov (Nahoru po schodišti dolů band, Hapka/Horáček) a charitatívnych spotov (bezkorupce – oživení o.p.s., Paměť národa aj.).
Pracoval ako scenárista televíznych seriálov, napr. Redakce. Je členom iniciatívy Kino Otevřeno, ktorá otvára zatvorené kinosály v Českej republike. Venuje sa Maratónskym behom.
V súčasnej dobe sa viac venuje scenáristickej práci. Píše scenáre pre satirický politický sitcom Kancelář Blaník, za ktoré skupina autorov obdržala niekoľko profesných cien. Spolu s Robertom Geislerom je autorom scenára k celovečernej filmovej rozprávke Čertí brko. V lete 2015 mal premiéru jeho dokumentárny film Filmový dobrodruh Karel Zeman.

Filmografia

  • Poslední závod
    2022

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít