Tomáš Hodan (Česko)

Tomáš Hodan (1980) po maturite na gymnáziu študoval publicistiku, zlínsku filmovú školu, na Univerzite Palackého v Olomouci teóriu dejín dramatických umení a na Masarykovej Univerzite v Brne filmovú vedu. Dokončil len Filmovú školu v Zlíne. Nakrúcal tu filmy hrané, dokumentárne i animované.
V roku 2006 mal v kinách premiéru jeho celovečerný dokumentárny film Půl čtvrté o živote na Zakarpatskej Ukrajine. Ako režisér a kameraman nakrútil rad dokumentov v zahraničí (Angola, Sýria, Bosna a Hercegovina, Kypr, Turecko). Film o humanitárnej pomoci v povojnovej oblasti Angola – sen a skutočnosť získal niekoľko medzinárodných cien.
Spolu s fotografom Michalom Novotným a reportérom Markom Vítkom niekoľkokrát nakrúcal s českými vojenskými jednotkami v Afganistane. Naposledy sa tu podieľal na chystanom dokumentárnom filme Radima Špačka Měděná hora.
V dokumentárnom filme Mlýnské kolo Hany Hegerové sledoval vznik posledného albumu populárnej českej šansoniérky. Okrajovo sa venuje tvorbe videoklipov (Nahoru po schodišti dolů band, Hapka/Horáček) a charitatívnych spotov (bezkorupce – oživení o.p.s., Paměť národa aj.).
Pracoval ako scenárista televíznych seriálov, napr. Redakce. Je členom iniciatívy Kino Otevřeno, ktorá otvára zatvorené kinosály v Českej republike. Venuje sa Maratónskym behom.
V súčasnej dobe sa viac venuje scenáristickej práci. Píše scenáre pre satirický politický sitcom Kancelář Blaník, za ktoré skupina autorov obdržala niekoľko profesných cien. Spolu s Robertom Geislerom je autorom scenára k celovečernej filmovej rozprávke Čertí brko. V lete 2015 mal premiéru jeho dokumentárny film Filmový dobrodruh Karel Zeman.

Filmografia

  • 2014 Kancelář Blaník, politický sitkom
    scénář
  • 2006 Půl čtvrté
    námět, scénář, režie
  • 2017 Čertí brko
    filmová rozprávka
  • 2015 Filmový dobrodruh Karel Zeman, celovečerní filmový dokument
  • 2015 Rok Jinak - sběrný dokument pro ČT
  • 2013 Pomáhat a pálit, dokument pro cyklus ČT
  • 2011 Tajemství Hany Hegerové, dokumentární film pro TV Barrandov
  • 2011 Česká pomoc, dokumentární film o českých vojácích v Afghánistánu pro ČT
  • 2010 Paměť národa, spoty a série portrétů hrdinů oceněných Cenou Paměti národa
  • 2010 Mlýnské kolo Hany Hegerové, Hana Hegerová's Millwheel, a documentary about the singer Hana Hegerová recording her latest album
  • 2008 Angola – sen a skutečnost (režie, kamera), dlouhometrážní dokument z Afriky
  • 2008 Afghánská trilogie - Kábul, Logar, S.O.G. (režie, kamera), trojice dokumentů o českých vojácích ve válce v Afghánistánu
  • 2001 Medici (námět, scénář, režie), krátký hraný film

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít