Jan Švankmajer

Jan Švankmajer (Česko)

Jan Švankmajer je český filmový režisér, animátor a výtvarník; popredný predstaviteľ neskorého českého surrealizmu. Vyštudoval na pražskej VŠUP a bábkovej katedre AMU. Na pole filmu vstúpil v 60. rokoch, v období českej novej vlny. Svoj prvý film Poslední trik pana Schwarcewalldea a pana Edgara vytvoril v roku 1964. Potom sa zameriaval na krátke filmy, kde kombinoval prvky z bábkového, animovaného a hraného filmu. Celosvetovú pozornosť získal v roku 1983 prehliadkou svojich filmov zo 60-tych rokov na medzinárodnom festivale filmov o umení FIFA v Kanade. V roku 1988 nakrútil svoj prvý celovečerný film Něco z Alenky, ktorý zaznamenal veľký úspech a nadviazali naň i ďalšie jeho filmy. Napriek tomu, že je osobnosťou svetového formátu, mával vo svojej vlasti pred rokom 1989 veľké problémy. Za svoju tvorbu bol v roku 1995 ocenený Českým levom za dlhoročný prínos českému filmu a v roku 2001 bol ocenený cenou Philip Morris Freedom Award. Jeho tvorba, či už filmová, výtvarná alebo teoretická, je úzko spojená s kolektívnou aktivitou Surrealistickej skupiny v Československu, ktorej členom je od roku 1970. Jeho najnovším dlhometrážnym počinom je film Hmyz (2018).

Filmografia

  • Kunstkamera
    2022
  • Hmyz
    2018
  • Prežiť svoj život
    2010
  • Šílení
    2005
  • Otesánek
    2000
  • Spiklenci slasti
    1996
  • Lekce Faust
    1994
  • Něco z Alenky
    1988

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít