Beata Parkanová

Beata Parkanová (Česko)

Narodená v Třebíči. Scenáristka, režisérka a autorka kníh vyrastala vo Veľkom Meziříčí a v Jihlave. Potom v roku 2015 absolvovala na pražskej FAMU Katedru scenáristiky a dramaturgie. Skôr než sa začala venovať filmu, vyšla jej literárna prvotina, kniha Moje vtipný peklo (2005), na ktorú nadviazali ďalšie tituly, vrátane knižiek pre deti. Svoju filmársku prax začala ako autorka stredometrážnych dokumentárnych či hraných filmov. Film Chvilky (2018) je jej autorským celovečerným debutom, ktorý vznikol v produkcii Viktora Tauša a bol uvedený v súťaži KVIFF 2018 v sekcii Na východ od Západu. K svojmu druhému celovečernému filmu Slovo napísala i scenár a inšpiroval ju príbeh jej vlastných starých rodičov. Film získal dve hlavné ceny od medzinárodnej poroty na filmovom festivale v Karlových Varoch (KVIFF) 2022 – ocenenie za najlepšiu réžiu a za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Filmografia

  • Slovo
    2022
  • Chvilky
    2018
  • Chvilky (krátký film)
    2013
  • Když muž neví
    2011

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít