Fotografia nie je k dispozícii.

Ondřej Trojan (Česko)

Filmový režisér a producent, herec divadla Sklep, sa narodil na Silvestra roku 1959 v Prahe. Pochádza z hereckej rodiny - herectvu sa venuje jeho otec Ladislav a mladší brat Ivan. Študoval na Pedagogickej fakulte, kde ukončil osem semestrov v odbore matematika - chémia, no odišiel, pretože ho škola nebavila.

Od začiatku osemdesiatych rokov pravidelne účinkuje v kultovom pražskom divadle Sklep. Kolegovia z divadla ho popri divadle inšpirovali aj k záujmu o film. Dva roky pracoval vo Filmovom Štúdiu Barrandov ako rekvizitár, pripravoval sa na prijímacie skúšky na FAMU v Prahe, kam bol prijatý na odbor Filmová a televízna réžia v roku 1985.

Na FAMU natočil svoje prvé krátkometrážne filmy, z ktorých najmä televízne cvičenie Týden na obrazovce a stredometrážny film Sedm mali dobrú odozvu divákov i odbornej kritiky. V porevolučnom roku 1990 prerušil Trojan štúdium na FAMU v piatom ročníku, aby nakrútil svoj celovečerný debut podľa scenára spolužiakov Petra Jarchovského a Jana Hřebejka Pějme píseň dohola (prvýkrát sa v tomto filme objavila pred kamerou Aňa Geislerová). V roku 1991 Trojan úspešne absolvoval FAMU. V roku 1992 natočil pre Českú televíziu dvojdielny film Penziónek, ktorý mapuje najlepšie skeče a piesne Divadla Sklep na prelome 80. a 90. rokov. V tom istom roku založil s kolegami Tomášom Hanákom a Jiřím Burdom Filmovú a televíznu spoločnosť Total HelpArt T.H.A., ktorá sa zameriava na produkciu celovečerných filmov, výrobu audiovizuálnych diel a na manažérske aktivity v Divadle Sklep. O rok neskôr režíroval už v produkcii Total HelpArt divácky veľmi úspešnú adaptáciu "sklepovsko-havlovskej" drámy Mlýny.

Total HelpArt T.H.A. v súčasnosti patrí k najúspešnejším českým producentským spoločnostiam. Spolupracovala na mnohých filmoch Jana Hřebejka a môže sa pochváliť nomináciami na Oscara za najlepší zahraničný film (Musíme si pomáhať) a niekoľkými Českými levmi. Na prestížnu cenu americkej Akadémie bola nominovaná aj výpravná historická dráma Želary, ktorú Ondřej Trojan nakrútil podľa knižných predlôh Květy Legátovej Želary a Jozova Hanule. Týmto filmom Trojan dokázal, že je nielen schopný producent, ktorý dokáže rozpoznať silný motív, ale aj veľmi zručný režisér. S veľkým diváckym úspechom sa stretla aj jeho snímka Občiansky preukaz, trpká komédia o tom, akí sme boli v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Ako producent a supervízor réžie sa podieľal aj na rodinnom filme Lichožrúti, najúspešnejšom českom animovanom filme posledných rokov. Veľký divácky záujem aj ohlas zaznamenáva každoročne aj letný filmový a hudobný festival Slavonice Fest, ktorý Ondřej Trojan založil v roku 2014 v produkcii T.H.A. v juhočeských Slavoniciach.

Filmografia

  • Bourák
    2020
  • Toman
    2018
  • Občanský průkaz
    2010
  • Želary
    2003
  • Hřmění divadla Sklep
    2000
  • Pumelice lesní moudrosti
    1997
  • Mlýny
    1994
  • Penziónek
    1991
  • Sedum
    1990
  • Pějme píseň dohola
    1990

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít