Fotografia nie je k dispozícii.

Alfréd Radok (Česko)

Narodil sa v Kolodějích nad Lužnicí (1914), zomrel vo Viedni (1976). Po maturite na obchodnej akadémii v Písku navštevoval prednášky z estetiky na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, zaujímal sa o žurnalistiku, no konečným cieľom bolo pre neho štúdium divadelnej a filmovej réžie. Jeho štúdium prerušila nacistická okupácia. V roku 1944 bol z rasových dôvodov zaradený do pracovného tábora. Vo filme debutoval filmom Ďaleká cesta (1949), ktorý mal podobne ako jeho tvorca pohnutý osud. Podľa divadelnej hry V. K. Klicpera nakrútil Divotvorný klobúk (1952), v roku 1956 úsmevné retro o prvých automobilových nadšencoch Dědeček automobil. Divadlo mu dalo viac príležitostí na uplatnenie, aj keď ani tam nebola jeho práca bez konfliktov a direktívnych zásahov. Pôsobil v Národním divadle, v Divadle na Vinohradech, v Městských divadlech pražských či vo Vesnickém divadle. Podieľal sa na koncepcii a realizácii multimediálneho programu Laterny magiky pre Svetovú výstavu EXPO‘58. Na sovietsku okupáciu reagoval emigráciou do Švédska, kde mal možnosť slobodne tvoriť, avšak trpel nedostatkom kontaktov s českým prostredím.

Filmografia

  • Šach mat
    1963
  • Laterna magika II
    1960
  • Ďábel v Bostonu
    1957
  • Dědeček automobil
    1956
  • V pasti
    1956
  • Divotvorný klobouk
    1952
  • Daleká cesta
    1949
  • Parohy
    1947

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít