Artemio Benki

Artemio Benki (Francúzsko)

Artemio Benki (21.4.1966 - 15.4.2020) sa narodil v Paríži, kde už v trinástich rokoch začal pracovať pre rádio ako novinár. V osemnástich rokoch nastúpil do redakcie časopisu L'Autre Journal, kde spolupracoval napríklad s Marguerite Durasovou alebo Hervé Guibertom. V roku 1989 prišiel prvýkrát do Prahy, aby pracoval na svojom krátkom filme o rómskych utečencoch. V roku 1992 sa v Prahe usadil a o dva roky neskôr tu založil úspešnú produkčnú spoločnosť Sirena Film.

Ako režisér natočil niekoľko krátkych filmov (My Land, 1993, Ostrov na střeše, 2001 a další) a podieľal sa na poviedkových filmoch Měsíční údolí (1994, producent, autor námetu, spolurežisér) a Praha očima (1999, režisér poviedky Riziko).

Jeho celovečerným debutom bol dokument Sólo (2019), ktorý sa stal jedným z najúspešnejších českých dokumentov roku 2019. Sólo bol vybraný do prestížnej sekcie l'Acid festivalu v Cannes a získal rad cien, okrem iného za najlepší český film sekcie Česká radosť na MFDF Ji.hlava, najlepší film na festivaloch MakeDox Creative Documentary, Duhok International Film Festival a ďalších.


Foto: Jan Hromádko, MFDF Ji.hlava

Filmografia

  • Solo / Sólo
    2019
  • The Flower Proof
    2008
  • New Generation
    2006
  • Island of the Roof / Ostrov na střeše
    2001
  • Prague Stories / Pražské povídky
    1999
  • Moon Valley / Měsíční údolí
    1994
  • My Land
    1993

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít