Fotografia nie je k dispozícii.

Mads Brügger (Dánsko)

Mads Brugger je dánsky dokumentarista a televízny moderátor. Vo svojej tvorbe, zameranej predovšetkým na dianie v treťom svete, pracuje s prvkom mystifikácie a falošnej identity. Svoj prelomový dokument Rudá kapela (2009) nakrúcal Brugger v Severnej Kórei, kam sa vracia dvojica dánskych komikov s kórejskými koreňmi a nenápadne odhaľuje absurditu režimu. Vo filme Veľvyslanec z roku 2012 odhaľuje autor vydávajúci sa za libérijského ambasádora machinácie s diplomatickými titulmi v Afrike a následné zneužívanie miestneho trhu s diamantmi. Libérijská vláda bola snímkou natoľko dotknutá, že sa rozhodla obžalovať tvorcu a ďalších aktérov dokumentu. Vo filme Odložený prípad Hammarskjöld zohráva Brugger úlohu detektíva, sprievodcu aj provokatívneho manipulátora ženúceho sa po stope jednej z najväčších záhad 20. storočia. Snímka si vyslúžil nomináciu na prestížnu LUX Prize.

Filmografia

  • Cold Case Hammarskjöld / Odložený případ Hammarskjöld
    2019
  • The Saint Bernard Syndicate / Syndikát Bernardýn
    2018
  • Ambassadøren / Velvyslanec
    2011
  • Det røde kapel / Rudá kapela
    2009

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít