Fotografia nie je k dispozícii.

Roberto Minervini (Taliansko)

Roberto Minervini (1970) je pôvodom taliansky, ale v USA žijúci a tvoriaci fotograf, filmár, hudobný producent a pedagóg. Jeho mimoriadny pozorovací talent ocenili na prestížnych festivaloch v Benátkach, Lipsku či v Turíne. Je príkladom autorského filmára, ktorý pri pozorovaní života na periférii dnešnej Ameriky unikátnym spôsobom kombinuje postupy fiction a non-fiction kinematografie.

Hoci sa Minervini narodil v talianskom Fermo, celá jeho filmová kariéra sa odohrala v Spojených štátoch, kam v dospelosti odišiel. S titulom z ekonomickej fakulty si v New Yorku našiel prácu obchodného konzultanta. Udalosti 11.septembra 2001 ho ale o zamestnanie pripravili, a tak začal študovať mediálne štúdiá a zúčastnil sa okrem iného aj kurzu vedeného priekopníkom metódy direct cinema, dokumentaristom D.A.Pennebakerom. Po absolvovaní newyorskej New School University v roku 2004 nakrútil niekoľko krátkych filmov. Chcel však pokračovať v akademickej dráhe. V rokoch 2006 a 2007 učil začínajúcich filmárov na univerzite vo filipínskej Manile.

Hybridnú metódu réžie uplatnil v zárodočnej podobe už pri práci na celovečernom debute The Passage (2011), prvom diele tzv. "Texaskej trilógie". Film bol premiérovo uvedený v Benátkach. Neherci v pripravených aj náhodne zachytených scénach stvárňujú filmové verzie seba samých, prehrávajú scény inšpirované ich životmi a prednášajú vety, ktoré si sami vymysleli. Tento prístup vychádza z "kolektívnej antropológie" francúzskeho dokumentaristu Jeana Roucha. Trilógia pokračovala etnografickými štúdiami Low Tide (2012) a Stop the Pounding Heart (2013), takisto uvedenými a ocenenými na mnohých prestížnych festivaloch. V Cannes Minervini prvýkrát uviedol svoju dokufikciu z prostredia rurálnej Ameriky The Other Side (2015).

Veľkú intimitu svojich filmov Minervini dosahuje obmedzením počtu členov štábu, zrieknutím sa umelého svietenia a neprerušovaným natáčaním na digitálnu kameru. Protagonistov nesúdi, ale zároveň si od nich nedrží odstup. Pri odkrývaní vzťahov a sveta sociálnych hercov sa riadi svojou empatiou a zvedavosťou.

Jeho zatiaľ posledný film What You Gonna Do When the World 's on Fire? (2018) bol ocenený na benátskom festivale piatimi cenami. Minervini v ňom sleduje afroamerickou komunitu na americkom juhu počas leta 2017, kedy krajinou otriasla séria rasovo motivovaných vrážd. Intímna čiernobiela výpoveď o hneve a frustrácii organicky doplňuje režisérovo doterajšie skúmanie života na okraji spoločnosti, kde sa kvôli rasovým a triednym rozdielom ocitá stále viac Američanov.

Prečítajte si rozhovor s režisérom Robertom Minervinim, ktorý viedla filmová publicistka Roberta Tóthová.

Filmografia

  • Co uděláš, až svět vzplane?
    2018
  • Druhá strana
    2015
  • Zastavit bušící srdce
    2013
  • Odliv
    2012
  • The Passage
    2011

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít