Fotografia nie je k dispozícii.

Waad Al-Kateab (Sýria)

Waad Al-Kateab (1991, Sýria) je sýrska novinárka, ktorá ako 18-ročná, v roku 2009 začala študovať ekonómiu na univerzite v Aleppe. Po vypuknutí občianskej vojny nakrúcala vojnové reportáže pre britský Channel 4 News, za ktoré stanica získala cenu International Emmy. Päť rokov pre televíziu i pre seba zaznamenávala každodennú realitu vojnou ničeného Aleppa. Na utriedení materiálu do podoby celovečerného filmu s ňou spolupracoval skúsený britský dokumentarista Edward Watts, ktorý nakrútil napríklad televízny dokument o ženách pod nadvládou Islamského štátu Útek z ISIS (Escaping ISIS, 2015). Spoločne s Waad vytvorili film, ktorý spája dokumentárny záznam s naliehavým apelom. Pre oboch je film Pre Samu (For Sama, 2019) celovečerným debutom. Snímka mala 6-minútové standing ovations na MFF v Cannes, odkiaľ si odniesla cenu za najlepší dokument a prepísala históriu udeľovania cien BAFTA, keď sa stala dokumentom s najväčším počtom nominácií. Po odchode z Aleppa v decembri 2016 Al-Khateab, jej manžel a ich dve dcéry žijú v Spojenom kráľovstve.

Filmografia

  • Pre Samu
    2019

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít