Fotografia nie je k dispozícii.

Juraj Nvota (Slovensko)

Juraj Nvota patrí medzi popredných slovenských divadelných a filmových režisérov, no popularitu získal aj ako herec. Študoval divadelnú réžiu na Vysokej škole múzických umení. Profesionálnu kariéru nastúpil v trnavskom Divadle Jána Palárika v roku 1977, kde pôsobil sedemnásť sezón a vytvoril množstvo inscenácií vrátane predstavení pre deti a mládež. Jeho režisérsky rukopis charakterizuje láskavý humor a zmysel pre magický realizmus. Od roku 1982 spolupracuje s Radošinským naivným divadlom. Od roku 1992 je činný aj pedagogicky na Divadelnej fakulte VŠMU. Ako herec vytvoril krehké a zraniteľné postavy, ale aj komické úlohy v : Ružové sny (1976). Ja milujem ty miluješ (1980) a Tichá radosť (1985) režiséra Dušana Hanáka. Hlavnú postavu stvárnil aj vo Všetko čo mám rád, ktorú nakrútil Martin Šulík (1992). Ako filmový a televízny režisér začínal filmom Paradajka za rohom (1981), po ktorom nasledovala televízna inscenácia Tajomstvá pod viečkami (1989). Jeho celovečerným debutom je poetický film o dospievaní Kruté radosti (2002). V roku 2008 získal cenu IGRIC v oblasti hranej filmovej tvorby za film Muzika podľa populárnej prózy Petra Pišťanka. Divákov zaujala aj snímka Eštebák (Konfident) s Jiřím Mádlom v hlavnej úlohe, a tiež ďalší česko-slovenský projekt nakrútený podľa Petra Pišťanka Rukojemník (Jak jsme hráli čáru).

Filmografia

  • Inde
    2018
  • Johankino tajomstvo
    2015
  • Rukojemník
    2014
  • Eštébák
    2012
  • Muzika
    2007
  • Kruté radosti
    2002

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít