Fotografia nie je k dispozícii.

Jan Schmidt (Česko)

Jan Schmidt (1934-2019) prežil detstvo vo východočeskom meste Náchod v rodine významného miestneho lekára. Jeho vrstovníkom a spolužiakom bol už v mladosti Miloš Forman, s ktorým oveľa neskôr v roku 1980 spolu- pracoval na jeho oscarovom filme Amadeus. Z Náchodu sa poznal aj s Josefem Škvoreckým. Schmidtova rodina bola po prevrate v roku 1948 perzekvovaná. Napriek tomu sa Schmidt, ktorý sa spočiatku pokúšal o štúdium medicíny, dostal v roku 1957 na pražskú FAMU do ročníka Otakara Vávru. Jeho spolužiakmi boli Jiří Menzel, Evald Schorm, Věra Chytilová a Pavel Mertl. Stal sa tak menej známym súpútnikom českej novej vlny, najmä vďaka spolupráci s priateľom Pavlem Juráčkom (1935–1989), ktorý študoval na FAMU scenáristiku a bol spoluautorom množstva jeho tvorivých projektov už od čias štúdií. Upozornil na seba už svojim originálnym absolventským filmom Černobílá Sylva, tiež podľa Juráčkovho scénára. Podielali sa spolu na legendárnom kafkovskom stredometrážnom podobenstve Postava k podpírání, ocenenom mimo iných i Veľkou cenou na festivle v Oberhausene v roku 1964. Juráček pre neho ďalej písal scenáre, napríklad i k dráme o vízii sveta po atómovej katastrofe Konec srpna v hotelu Ozon.

Počas obdobia normalizácie sa ako jeden z mála tvorcov z generácie novej vlny na Barrandove s prestávkami udržal. Natáčal filmy rôznych žánrov, z ktorých treba spomenúť dobrodružnú trilógiu podľa kníh Eduarda Štorcha Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu.

Pre Československú televíziu nakrútil v 70. a 80. rokoch minulého storočia Slovenské pohádky (1973), rozprávkový príbeh Nevěsta s nejkrásnějšíma očima (1975) s Milanom Kňažkom v hlavnej úlohe. Na Slovensku realizoval filmovú adaptáciu rozprávky Márie Ďuríčkovej Sirota (1974).

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít