Fotografia nie je k dispozícii.

Szabolcs Hajdu (Maďarsko)

Maďarský režisér Szabolcs Hajdu (1972, Debrecín) patrí s Györgyim Pálfim, Benedekom Fliegaufom a Kornélom Mundruczóom k najvýraznejším mladým tvorcom svojej krajiny. V roku 2000 absolvoval v Budapešti na filmovej a divadelnej univerzite. Od roku 2003 viedol mnohé workshopy a masterclass pre herecov a režisérov na univerzitách a filmových fórach v Maďarsku, Portugalsku, Nemecku či v Mexiku. V roku 2000 debutoval dlhometrážnou snímkou *Macerás ügyek / Sticky matters, ktorý mu priniesol ocenenie pre najlepšieho mladého tvorcu na Maďarskom filmovom týždni 2000. Jeho ďalšie filmy Tamara, Off Hollywood a najmä Biele dlane, fascinujúci príbeh gymnastického drilu s dokonale zostrihanými a rytmizovanými sekvenciami, nadchli divákov na celom svete a získali mu ocenenia na prestížnych zahraničných festivaloch. Film Bibliothéque Pascal (2010), ktorý priniesla do slovenských kín ASFK, mal svetovú premiéru na Berlinale, získal cenu za najlepší maďarský film roku, a ceny z festivalov po celom svete. Biele dlane aj Bibliothéque Pascal boli maďarskými národnými nominantmi na Oscarov. Za film Rodinné šťastie si z 51. MFF Karlové Vary odviezol Cenu za nejlepší herecký výkon aj Hlavnú cenu festivalu za najlepší film.

Filmografia

  • Rodinné šťastie
    2016
  • Mirage
    2014
  • Bibliothéque Pascal
    2010
  • Off Hollywood
    2007
  • Biele dlane
    2007
  • Tamara
    2004
  • Macerás ügyek / Sticky matters
    2000

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít