Fotografia nie je k dispozícii.

Florian Henckel von Donnersmarck (Nemecko)

Florian Henckel von Donnersmarck sa narodil v Kolíne nad Rýnom v roku 1973. Svoje detstvo prežil v New Yorku, Berlíne, Frankfurte a v Bruseli. V roku 1991 sa vydal do Leningradu, aby tam študoval ruštinu a literatúru. V rokoch 1993 až 1996 vyštudoval na univerzite v Oxforde politiku, filozofiu a ekonomiku.

Potom, čo mal možnosť pracovať ako asistent režiséra lorda Richarda Attenborougha, sa rozhodol pre štúdium filmovej réžie na Univerzite televízie a filmu v Mníchove. Jeho štvorminútový študentský film Doberman, ktorý nakrútil v roku 1998 podľa vlastného scenára, sa premietal na viac ako štyridsiatich festivaloch po celom svete a získal celý rad ocenení, okrem iných aj Max-Ophuls Prize a Shocking Shorts Award spoločnosti Universal Studios.

Jeho prvý celovečerný film Životy tých druhých, ktorý napísal aj režíroval, mu vyniesol cez štyridsať medzinárodných cien vrátane Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film roku 2007.

Filmografia

  • Nikdy neodvracaj zrak
    2018
  • Cudzinec
    2010
  • Životy tých druhých
    2006

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít