Fotografia nie je k dispozícii.

Dieter Berner (Rakúsko)

Dieter Berner (*1944, Viedeň) je rakúsky filmový a divadelný režisér, herec a scenárista.

Vyštudoval film, filozofiu a herectvo na Max Reinhardt Seminar vo Viedni a Berlíne. Potom pôsobil dva roky ako herec vo Volkstheater vo Viedni a založil vlastnú divadelnú skupinu "Theater der Courage". V roku 1989 stvárnil hlavnú úlohu v snímke Siedmy kontinent Michaela Hanekeho. V spolupráci s dramatikom Petrom Turrinim vznikol v osemdesiatych rokoch oceňovaný televízny seriál Die Alpensaga. Nasledovalo takmer 40 filmov natočených pre kino a televíziu, napr. Lenz oder die Freiheit, Die Verlockung (Berlinale 1989), Ich oder du, Müllomania, Die Verhaftung des J. N. Nestroy a Sonnenfinsternis (Tatort / Miesto činu 2006).

Je považovaný za spoluzakladateľa tzv. Nového rakúskeho filmu a získal rad filmových ocenení, okrem iných aj Striebornú nymfu Monaka, British Academy Award a Zlatú Romy (tv cenu).

Filmografia

  • Egon Schiele
    2016
  • Liebemacht
    2013
  • Zimmer 34
    2012
  • Krankheit der Jugend
    2010
  • Berliner Reigen
    2007
  • Endlich Schluß
    1998
  • Joint Venture
    1994

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít