Pavel Juráček

Pavel Juráček (Česko)

Český scenárista, dramaturg, básnik, prozaik, publicista, režisér, predstaviteľ československej novej vlny 60. rokov.

Po maturite na příbramskom gymnáziu (1953) študoval žurnalistiku a český jazyk na vtedajšej Filologickej fakulte Univerzity Karlovej, odkiaľ bol však v marci 1956 vylúčený "pre neprospech a neplnenie študentských povinností". V roku 1957 sa stal poslucháčom katedry dramaturgie FAMU u profesora Františka Daniela. Narastajúce študijné problémy, zapríčinené jeho komplikovanú povahou, nedostatkom disciplíny a vôle a neusporiadaným osobným životom, ho nakoniec v polovici roka 1961 prinútili školu opustiť. Hoci ju formálne neukončil, ihneď nastúpil do Filmového štúdia Barrandov ako dramaturg skupiny Šmída-Fikar.

Natočil dva samostatné autorské filmy Každý mladý muž (1965) a Prípad pre začínajúceho kata (1969), napísal scenár vedecko-fantastického filmu Jindřicha Poláka Ikarie XB1 (1963) a spolupracoval na scenároch spolu s Janom Schmidtom - ich absolventský film FAMU Černobílá Sylva (1961), krátkometrážny film Postava k podpírání (1963) a Konec srpna v hotelu Ozon (1966). Na scenároch spolupracoval aj s Karlom Zemanom (Bláznova kronika -1964), s Hynkom Bočanom (Nikdo se nebude smát -1965) či so Zdeňkom Sirovým (Hlídač dynamitu -1963). Podieľal sa tiež na slávnom filmovom predstavení Kinoautomatu - člověk a jeho dům (1966) a na produkcii alegórie Věry Chytilovej Ovoce stromu rajských jíme (1969), na Menzelových trezorových Skřivánci na niti a krátko pred smrťou prispel k ich obnovenej premiére (1990).

Na začiatku 70. rokov bol prepustený z Barrandova, stal sa signatárom Charty 77, bol vypočúvaný Štátnou bezpečnosťou a nakoniec donútený k odchodu za prácou do Západného Nemecka (1977-1983). Bohužiaľ sa ale ani tam, ani po návrate domov už k svojej predchádzajúcej profesii nedostal.

Filmografia

  • Zvony pana Hejhuly
    1969
  • Případ pro začínajícího kata
    1969
  • Každý mladý muž
    1965
  • Postava k podpírání
    1963

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít