Fotografia nie je k dispozícii.

Asghar Farhadi (Irán)

Asghar Farhadi sa narodil v Isfaháne (Irán) a vyštudoval divadelnú réžiu na Teheránskej univerzite. Začínal nakrúcať filmy na 8mm a 16mm kameru ako člen Isfahánskej spoločnosti mladých filmárov a prešiel k písaniu hier a scenárov pre televíziu. Jeho celovečerným debutom bol film Tanec v prachu a nasledovalo Krásne mesto. Jeho film O Elly, ktorý je podľa viacerých zahraničných kritikov majstrovský dielom, prináša príbeh o skupinke mladých ľudí, ktorí si vyšli na výlet ku Kaspickému moru, no ich cesta sa končí tragicky. Snímka získala Strieborného medveďa na 59. Berlinale. Jeho ďalšia snímka Rozchod Nadera a Simin (2011) získala sošku Oscar aj Zaltý Glóbus pre Najlepší cudzojazyčný film, Zlatého medveďa na Berlinale a ďalších viac ako 70 cien z celého sveta. Film Klient mal premiéru v Cannes kde získal cenu pre najlepšieho herca (Shahab Hosseini), a cenu za Najlepší scenár, získal tiež Oscara za Najlepší cudzojazyčný film.

Filmografia

  • Všetci to vedia
    2018
  • Klient
    2016
  • Minulost
    2013
  • Rozchod Nadera a Simin
    2011
  • O Elly
    2009
  • Hra s ohněm
    2006
  • Beautiful City
    2004
  • Dancing in the Dust
    2003

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít