Vanda Raýmanová

Vanda Raýmanová (Slovensko)

Vyštudovala animovanú tvorbu na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave, kde momentálne pôsobí ako pedagóg Katedry animovaného filmu. Venuje sa knižnej ilustrácii, voľnej tvorbe a produkcii animovanej tvorby. Ako umelkyňa na voľnej nohe spolupracuje s rôznymi štúdiami a režírovala množstvo animovaných reklamných spotov. Jej krátky animovaný film pre deti Kto je tam? z roku 2010 bol úspešne uvedený takmer na stovke prestížnych medzinárodných festivalov a získal mnohé ocenenia. V roku 2012 bol ako vôbec prvý zo slovenských animovaných filmov vybraný do filmovej distribúcie vo Francúzsku. Autorsky aj režijne sa podieľala na vzniku animovaného filmu Putovanie dejinami, ktorý vznikol na objednávku Slovenského národného múzea. Je spoluautorkou (s manželom Jurajom Raýmanom) a ilustrátorkou knihy Vianočka Udatný, medveď Mňau, drak Čau a originál princezná Fujara Lopúchová (2014) a autorkou knihy Drobci (2017). Pre RTVS vyrobila seriál večerníčkov Drobci. Pracuje na príprave animovaného filmu Bob a Mia.

Filmografia

  • Drobci 2 (spolu s Michalom Strussom)
    2019
  • Drobci (spolu s Michalom Strussom)
    2016
  • Putovanie dejinami (spolu s Michalom Strussom)
    2011
  • Kto je tam?
    2010
  • O dvoch ľuďoch
    1995

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít