Katarína Kerekesová

Katarína Kerekesová (Slovensko)

Narodila sa v roku 1974 v Žiline. Je absolventkou animovanej tvorby na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku 1996 debutovala autorským kombinovaným krátkometrážnym filmom Milenci bez šiat. O päť rokov neskôr uviedla ďalšiu stredometrážnu snímku Pôvod sveta, za ktorú získala cenu Igric.

V roku 2010 mal na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest premiéru hudobný animovaný film Kamene, ktorý bol následne distribuovaný do kín. Katarína Kerekesová zaň získala Národnú filmovú cenu Slnko v sieti, cenu Igric za animovanú tvorbu a ocenenie Slovenský film roka internetového portálu Kinema.sk.

Najväčší úspech však zaznamenala so seriálom pre deti Mimi a Líza (2011), kde pôsobí ako autorka námetu, režisérka, producentka, spoluscenáristka a ilustrátorka. Súbežne s ním vyšli aj rovnomenné knihy vo vydavateľstve SLOVART napísané na motívy animovaných rozprávok. Časť Záhada vianočného svetla získala ocenenie Slnko v sieti za rok 2018. Mimi a Líza zaznamenal úspech aj vo Francúzsku, kde sa v podobe 45-minútového pásma premietalo v kinách šesť rozprávok. Videlo ich približne 70-tisíc divákov. Okrem toho sa s Mimi a Lízou zoznámili deti v Čechách, Belgicku, Brazílii, Číne, Kanade, Hong Kongu a ďalších krajinách.

V roku 2017 mal vo vysielaní RTVS premiéru seriál Websterovci, kde Katarína Kerekesová pôsobí ako producentka, autorka námetu, režisérka a spoluautorka scenárov. Je to prvý väčší projekt na Slovensku, ktorý sa vyrábal v CGI technológii (počítačová animácia). Slovenská filmová a televízna akadémia ocenila film série Websterovci Ocko hrdina ako najlepší slovenský animovaný film za rok 2017. Na významnom medzinárodnom podujatí Stuttgart Festival of Animated Film získal nomináciu na Cenu za najlepší detský animovaný seriál. Okrem Slovenska mohli Websterovcov vidieť diváci aj na medzinárodných filmových festivaloch, napríklad v Kanade na festivale detských filmov Canada Kids Film Festival alebo v Los Angeles na festivale REDCAT International Children's Film Festival.

Filmografia

  • Mimi & Líza: Záhada vianočného svetla
    2018
  • Websterovci
    2017
  • Mimi a Líza
    2011
  • Kamene
    2010
  • Pôvod sveta
    2002
  • Milenci bez šiat
    1996

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít