Otakar Vávra

Otakar Vávra (Česko)

Otakar Vávra (1911-2011), režisér a pedagóg, klasik českého filmu, ktorého obsiahle dielo vznikalo v dlhom období piatich desaťročí. Má veľké zásluhy na filmovom vzdelávaní - vypracoval a uviedol do života nový koncept FAMU, kde ako pedagóg vychoval rad osobností Novej vlny.

Otakar Vávra sa narodil v roku 1911 v Hradci Králové vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku. Po ukončení štúdia na gymnáziu sa vydal do Brna, aby tam na vysokej škole začal študovať architektúru. Neskôr prišiel do Prahy, kde plánoval v štúdiu architektúry pokračovať, no postupne sa čoraz viac začal venovať filmu, ktorý ho fascinoval od detských čias. V roku 1931 sa ako producent podieľal na experimentálnej snímke Světlo proniká tmou. Samostatnú režisérsku dráhu odštartoval v roku 1937 filmami Filosofská historie a Panenství (1937). O rok neskôr nakrútil snímku Cech panen kutnohorských, kde hrala Zorka Janů, sestra známej herečky Lídy Baarovej. Vávra Janů obsadil aj do ďalších filmov ako Podvod s Rubensem (1940) či Pacientka Dr. Hegla (1940). Jej sestra Lída sa objavila vo Vávrových dielach Panenství (1937), Maskovaná milenka (1939), Dívka v modrém (1940) a Turbína (1941). Po konci druhej svetovej vojny Vávra nakrútil také snímky ako Krakatit (1948), Noční host (1961), Romance pro křídlovku (1966), Kladivo na čarodějnice(1969), Oldřich a Božena (1985) alebo Evropa tančila valčík (1989).

Režisér sa však počas svojho pôsobenia vo filmovom priemysle nevyhol ani kritike. Príkladom bola husitská trilógia Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem, ktorú nakrútil v rokoch 1954 až 1956. Mnohí kritici mu pri týchto filmoch vyčítali skresľovanie dejín.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít