Fotografia nie je k dispozícii.

Pascal Plisson (Francúzsko)

Pascal Plisson je skúsený dokumentarista, ktorý sa špecializuje na filmovanie zvierat alebo ľudí uprostred divokej prírody. V rokoch 1984-1993 napísal a nakrútil okolo dvadsať reportáží na športovú a dobrodružnú tému z amerického kontinentu (Argentína, Peru, Mexiko, Chile, USA) pre CBS, France3, France2, CANAL+, ESPN. V roku 1994 sa rozhodol pracovať s formátom Super 16 a nakrútil v štyroch častiach sveta dokumentárne filmy o ľuďoch žijúcich v extrémnych podmienkach (Les Routiers de l’extrême, Sibérie terre de la soif, Australie 50° de solitude). Od roku 1997 trávil Pascal Plisson viac než tri štvrtiny z roku vo východnej Afrike (Keňa, Uganda, Tanzánia, Zimbabwe), kde nakrúcal dokumentárne filmy o živote zvierat. V roku 2004 nakrútil film Masajovia – bojovníci dažďa, ktorý bol uvedený aj v slovenských kinách. Skombinoval v ňom fiktívny príbeh so skutočnými zvykmi a rituálmi kmeňa a do rolí obsadil skutočných Masajov. Jeho Cesta do školy (2013) získala Césara za najlepší dokumentárny film a bola predaná do 35 krajín. Štyri detí žijúce v štyroch rôznych kútoch sveta sa vo filme každý deň vydávajú na nebezpečnú a strastiplnú cestu do školy. Vo Veľkom dni (2015) Plisson zasa sledoval štyroch tínedžerov v rôznych krajinách ako sa snažia uskutočniť svoj sen a naplniť tak svoj osud. Jeho ostatný film Gogo (2020) mal svetovú premiéru na MFF Šanghaj.

Filmografia

  • Gogo
    2020
  • Le Grand Jour
    2015
  • Cesta do školy
    2013
  • Tajemný ostrov na konci světa
    2005
  • Masajovia - bojovníci dažďa
    2004

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít