Fotografia nie je k dispozícii.

Xavier Dolan (Kanada)

Niekedy ho nazývajú zázračným dieťaťom québeckého filmu, pretože aj keď je v Québecu silná tradícia autorských režisérov, len málokto z nich dokázal v takom mladom veku toľko, čo Dolan. Jeho debut Zabil som svoju matku (2009) získal cenu Medzinárodnej konfederácie umeleckého a esejistického filmu (CICAE) v Cannes a následne vyhrával na troch desiatkach ďalších festivalov. Jeho ďalší film Imaginárne lásky (2010) síce nemal taký silný kritický ohlas, ale stal sa kultovým pre najmladšiu generáciu filmových fanúšikov. Predal sa do desiatok teritórií a aj na Slovensku patril k najnavštevovanejším artovým filmom roka. Nasledujúci, trochu experimentálny Laurence Anyways (2012) sa opäť dostal na červený koberec v Cannes a Tom na farme (2013) mal zas premiéru v súťaži festivalu v Benátkach. S nasledujúcimi filmami súťažil Dolan znova v Cannes. Za snímku Mami! (2014) získal Cenu poroty a za film Je to len koniec sveta (2016) Veľkú cenu poroty a Cenu ekumenickej poroty. Dráma Môj život s Johnom F. Donovanom (2018) mala svetovú premiéru na festivale v Toronte a s jeho, v poradí ôsmym, filmom Matthias a Maxime (2019) znova súťažil v Cannes.

Filmografia

  • Matthias a Maxime
    2019
  • The Death and Life of John F. Donovan
    2018
  • Je to len koniec sveta
    2016
  • Mami!
    2014
  • Tom na farme
    2013
  • Laurence Anyways
    2012
  • Imaginárne lásky
    2010
  • Zabil som svoju matku
    2009

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít