Fotografia nie je k dispozícii.

Leos Carax (Francúzsko)

Vizionár a autor niektorých z najkrajších momentov francúzskej kinematografie posledných 35 rokov, to je Leos Carax a jeho tvorba. Poetický génius s bohatou predstavivosťou, „l’enfant terrible“ francúzskej filmovej scény, dôsledne prekračuje filmové postupy a žánre a vytvára tak svet plný vízií a prízrakov.
V iba dvadsiatich štyroch rokoch nakrútil Carax prvý diel trilógie vyžarujúcej mestskú a nočnú krásu magického Paríža. Čiernobiela snímka Keď chlapec stretne dievča (1984) vzdávala hold nemým filmom, svetu Jeana Cocteaua a Godardovým filmom.
Filmom Zlá krv (1986), ódou na rytmus a lásku s Denisom Lavantom, Juliette Binoche a Michelom Piccolim v hlavných rolách, nastoľuje Carax svov dôrazný emocionálny štýl a dosahuje prvý medzinárodný úspech. Tento expresionistický thriller s výrazným estetickým svetom a lyrikou ponúka jedinečný vizuálny zážitok.
V roku 1991 sa režisér pustil do ambiciózneho projektu, Milenci z Pont-Neuf. Vďaka vernému zachyteniu celej jednej parížskej štvrti a troch rokov trvajúcemu nakrúcaniu si táto óda na vášnivú lásku vyslúžila miesto medzi legendami francúzskej kinematografie.
Po osemročnej odmlke sa Carax opäť zúčastnil súťaže v Cannes s filmom Pola X (1999). Po tejto adaptácii Melvillovho románu sa vrátil s krátkym filmom Hovno (2008), jedným z dielov kolektívnej fantázie v troch krokoch s názvom Tokio!, ktorú spolurežíroval s Michelom Gondrym a Bong Joon-hoa. Naposledy sa do súťaže v Cannes Leos Carax vrátil v roku 2012 so snímkou Holy Motors, meandrujúcou filmovým zážitkom, v ktorom sa kúzla premieňajú na realitu a každodenný život na fantáziu. Ďalšie vyznanie lásky k filmu s Edith Scob vychádza z Očí bez tváre Georgesa Franjua.

Filmografia

  • Annette
    2021
  • Holy Motors
    2012
  • Tokio!
    2008
  • Pola X
    1999
  • Milenci z Pont-Neuf
    1991
  • Zlá krv
    1986
  • Keď chlapec stretne dievča
    1984

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít