Fotografia nie je k dispozícii.

Mamoru Hosoda (Japonsko)

Mamoru Hosoda (1967, Kamiči) – je japonský režisér a animátor. Po skončení štúdia na Kanazawa College of Art začal v roku 1991 pracovať ako animátor v štúdiu Tóei dóga (dnes Toei Animation). Podieľal sa tam na výrobe slávnych animovaných seriálov ako Dragon Ball Z, Slam Dunk alebo Sailor Moon. V roku 2000 bol spolurežisérom filmu Digimon (2005, spoluréžia Bob Buchholz a Jeff Nimoy). Prvý veľký úspech mu priniesol film O dievčati, ktoré preskočilo časom, za ktorý získal zvláštnu cenu na festivale animovaného filmu vo francúzskom Annecy. Jeho nasledujúci film Letná vojna (2009) bol v Japonsku veľkým hitom a získal celý rad ocenení vrátane siedmich Tokyo Anime Award a nominácie na Cenu Annie za najlepší celovečerný animovaný film. V roku 2011 Hosoda spoločne s producentom Júičiróom Saitóom založil vlastnú produkčnú spoločnosť s názvom Čizu. Prvým filmom, ktorý v nej vznikol, boli Vlčie deti (2012), ktoré videlo vyše 3 milióny divákov. Jeho Chlapec vo svete príšer (2015) bol po mnohých rokoch prvým animé v slovenských kinách. Zatiaľ najväčší medzinárodný ohlas režisérovi priniesol film Mirai, dievča z budúcnosti (2018), ktorý bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší animovaný film.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít