Michaela Pavlátová

Michaela Pavlátová (Česko)

Michaela Pavlátová (1961) sa narodila v Prahe, v roku 1987 tam absolvovala Vysokú školu umeleckoprůmyslovou. Ako režisérka animovaných filmov získala množstvo ocenení na medzinárodných filmových festivaloch, vrátane nominácie na Oscara za Reči, reči, reči. Je filmy tiež získali Grand Prix v Montreale a zvláštne uznania v Berlíne, Tampere, Hirošime, Stuttgarte a mnohých ďalších. Jej krátky animovaný film Repete získal sériu ocenení vrátane Veľkej ceny na Medzinárodnom festivale animácie Hirošima či Zlatého medveďa v Berlíne.

Od roku 1998 Michaela delila svoj čas medzi Prahu a San Francisco, kde pracovala ako umelecká riaditeľka v animačnej spoločnosti Wildbrain inc. Po roku 2002 sa vrátila späť do Prahy. V roku 2003 režírovala hraný film Neverné hry v hlavných úlohách so Zuzanou Stivínovou a Petrom Bebjakom. V roku 2006 dokončila spolu s Vratislavom Hlavatým animovaný film Karneval zvierat. V roku 2008 režírovala ďalší hraný film Deti noci podľa scenára Ireny Hejdovej, v hlavných úlohách s Martou Issovou a Jiřím Mádlom (ktorí získali ocenenie Najlepšia herečka a Najlepší herec na festivale v Karlových Varoch 2008). V roku 2012 dokončila krátky animovaný film Tramvaj, ktorý mal premiéru na filmovom festivale v Cannes, a získal Annecy Cristal. Popri práci pre film Michaela robila animácie pre divadelné predstavenia v LaFabrika Praha. Vedie Katedru animáciu v Prahe (na FAMU), vyučovala aj na VŠUP v Prahe a v zahraničí – v San Franciscu (Vysoká škola výtvarných umení, počítačové umenie) a na Harvardskej univerzite.

V roku 2021 bola Michaela Pavlátová ocenená na najvětšom a najprestížnejšom festivale animovaných filmov vo francúzskom Annecy, kde v hlavnej súťaži získala Cenu poroty za film Moja afganská rodina.

Filmografia

  • Moja afganská rodina
    2021
  • Tramvaj
    2012
  • Děti noci
    2008
  • Karneval zvířat
    2006
  • Dopisy z Česka
    2005
  • Nevěrné hry
    2003
  • O babičce
    2000
  • Praha očima...
    1999
  • Dvakrát
    1997
  • Repete
    1995
  • Řeči, řeči, řeči...
    1991

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít