Fotografia nie je k dispozícii.

Jacques Audiard (Francúzsko)

Jacques Audiard (30. 4. 1952, Paríž, Francúzsko) je francúzsky režisér a scenárista. Je synom úspešného scenáristu Michela Audiarda. Začal študovať filozofiu a literatúru na Sorbonne, ale štúdium nedokončil. V 80.rokoch začal písať scenáre a v roku 1994 debutoval i ako režisér celovečerného road movie Pozeraj sa, ako padajú. Film získal Césara za najlepší prvý film, Mathieu Kassovitz získal cenu pre najsľubnejšieho herca. V  roku 1996 nasledoval historický film Samozvaný hrdina, ktorý na festivale v Cannes získal cenu za najlepší scenár. Úspešný bol aj film Čítaj mi z pier (2001), ktorý získal troch Césarov. Ešte úspešnejšia bola kriminálna dráma Tlkot môjho srdca sa zastavil (2005) - získala 8 Césarov vrátane ocenení pre najlepšieho režiséra a film. Najväčším medzinárodným úspechom Audiarda bola dráma Prorok (2009). Získala Veľkú cenu poroty v Cannes, cenu BAFTA, 9 Césarov a nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Romantická dráma Z hrdze a kostí (2012) súťažila v Cannes a Marion Cotillard a film získali nominácie na Zlatý glóbus. Za ďalšiu kriminálnu drámu Dheepan (2015) získal Zlatú palmu v Cannes. Po westerne Bratia Sistersovci (2018) s Joaquinom Phoenixom a Johnom C. Reillym, za ktorý získal Strieborného leva za najlepšiu réžiu na MFF v Benátkach a štyroch Césarov vrátane ceny za najlepšiu réžiu, nakrútil v roku 2021 svoj deviaty celovečerný film Paríž, 13. obvod, ktorý mal premiéru na MFF v Cannes.

Filmografia

  • Paríž, 13. obvod
    2021
  • The Sisters Brothers
    2018
  • Dheepan
    2015
  • Z hrdze a kostí
    2012
  • Prorok
    2009
  • Tlkot môjho srdca sa zastavil
    2005
  • Čítaj mi z pier
    2001
  • Samozvaný hrdina
    1996
  • Regarde les hommes tomber
    1994

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít