Fotografia nie je k dispozícii.

Joachim Trier (Dánsko)

Joachim Trier (1974, Kodaň, Dánsko) je medzinárodne úspešný režisér a scenárista. Absolvoval Národnú filmovú a televíznu školu v Spojenom kráľovstve (2000). Renomé si získal už ako režisér krátkych filmov. Kritikmi uznávaný bol aj jeho dlhometrážny debut Repríza (2006), rovnako ako následné Oslo, 31. august (2011). Oba napísal spolu s Eskilom Vogtom a premietali ich na niekoľkých medzinárodných festivaloch, okrem iného v Cannes, Sundance, Toronte, Karlových Varoch, Göteborgu, Miláne a Istanbule, a získali tam tiež mnoho ocenení. Oslo, 31. august v roku 2011 vybrali do súťaže Un Certain Regard na filmovom festivale v Cannes a v roku 2013 bol nominovaný na cenu César ako najlepší zahraničný film. Repríza získala v roku 2007 ocenenie Amanda (najprestížnejšia nórska filmová cena) ako najlepší film, najlepšia réžia a najlepší scenár. V roku 2006 sa snímka stala nórskym kandidátom na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film. S rodinnou drámou Hlasnejší ako bomby (2015) vstúpil na pole anglicky hovorených filmov a prvýkrát sa objavil v hlavnej súťaži na festivale v Cannes. Celý rad ocenení získal aj jeho štvrtý film Thelma (2017). V roku 2018 nakrútil spoločne s bratom Emilom Trierom dokumentárny film Den andre Munch (Iný Munch), ktorý mal medzinárodnú premiéru v Lincolnovom centre v New Yorku. Najhorší človek na svete (2021) je jeho piatym celovečerným filmom a zároveň piatou spoluprácou so scenáristom Eskilom Vogtom.

Filmografia

  • Najhorší človek na svete
    2021
  • Thelma
    2017
  • Hlasnejší ako bomby
    2015
  • Oslo, 31. august
    2011
  • Repríza
    2006

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít