Fotografia nie je k dispozícii.

Fernando León de Aranoa (Španielsko)

Fernando León de Aranoa (1968) pochádza z Madridu, kde vyštudoval Filmový obraz a zvuk na Universidad Complutense. Začal pracovať ako scenárista v televízii, ale nezotrval tu dlho. Jeho filmový debut za kamerou prišiel v roku 1994 s krátkym filmom Sirény, ktorý bol ocenený na viacerých domácich festivaloch. K svojmu dlhometrážnemu debutu, autorskej snímke Familia z roku 1996 si napísal i scenár - získal zaň ocenenie Goya Award a neskôr bol upravený aj ako divadelná hra. V roku 1998 napísal a režíroval film Barrio, portrét života troch mladých ľudí v slamoch, za ktorý získal ocenenie Goya Award za najlepšiu réžiu a scenár i ďalšie významné ocenenia z festivalu San Sebastian - za najlepšiu réžiu či cenu Fipresci. V roku 2002 natočil medzinárodne úspešný film Pondelky na slnku, ktorý bol ocenený piatimi Goya Awards vrátane najlepšieho filmu a najlepšej réžie. Trpká komédia o pretĺkaní sa životom partie kamarátov, ktorých prepustili z práce v lodenici, zvíťazila aj na festivale v San Sebastiane a bola španielskym nominantom na Oscarov. Ďalší úspech prišiel o tri roky neskôr, s titulom Princesas (2005), na ktorom sa ujal okrem scenára a réžie, po prvý raz aj produkcie vo vlastnom štúdiu - Reposado. Film videlo viac ako milión divákov a o odniesol si 3 ocenenia z Goya Awards - aj za titulnú pieseň, ktorú zložila skupina Manu Chao. Neskôr jeho čierna komédia Dobrý šéf získala až šesť sošiek Goya vrátane ceny za najlepší film, réžiu a pôvodný scenár. Javier Bardem, ktorý vo filme stvárnil riaditeľa továrne, si odniesol cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Darilo sa mu tiež ako dokumentaristovi. Dokument Caminates z roku 2001 bol ocenený na festivaloch v Havane, Los Angeles a New Yorku. V roku 2007 sa podieľal na réžii kolektívneho dokumentu Invisilbe, ktorý bol ocenený na domácich Goya Awards ako najlepší dokumentárny film. Píše scenáre i pre iných autorov a vyšlo mu i niekoľko poviedok a noviel, za ktoré získal dva razy cenu Antonia Machadu. Pracuje i ako karikaturista a ilustrátor.

Filmografia

  • Dobrý šéf
    2021
  • Pablo Escobar: Nenávidený a milovaný
    2017
  • Política, manual de instrucciones (dikument)
    2016
  • Perfektný deň
    2015
  • Amador
    2010
  • Princezny / Princesas
    2005
  • Pondelky na slnku / Los lunes al sol
    2002
  • Caminantes (dokument)
    2001
  • Barrio
    1998
  • Familia / Rodina
    1996

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít