Mantas Kvedaravičius

Mantas Kvedaravičius (Litva)

Mantas Kvedaravičius (1976-2022) bol filmár a vysokoškolský profesor. Získal doktorát zo sociálnej antropológie na univerzite v Cambridge a pôsobil ako docent na Vilniuskej univerzite. Jeho dokumentárne filmy Barzakh (2011) a Mariupolis (2016) boli ocenené na filmových festivaloch. Mantas Kvedaravičius bol zajatý a zabitý ruskými vojskami v marci 2022 v Mariupole, keď dokumentoval ruskú inváziu na ukrajinské územie. Film Mariupolis 2, dokončený po jeho smrti, mal premiéru na festivale v Cannes v roku 2022 a získal Zvláštnu cenu poroty.

Foto: J.Grigorovic, 2015

Filmografia

  • Mariupol 2
    2022
  • Prologos
    2021
  • Parteonas
    2019
  • Mariupol
    2016
  • Barzakh
    2011

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít