Oleh Sencov

Oleh Sencov (Ukrajina)

Oleg Gennadijevič Sencov (1976, Simferopol) je ukrajinský filmár, spisovateľ a aktivista z Krymu. V rokoch 1993-1998 študoval ekonómiu v Kyjeve a neskôr absolvoval kurzy filmovej réžie a scenáristiky v Moskve.

Debutoval s filmom Hráč v roku 2012 na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame a potom bol vybraný na viac ako 30 medzinárodných filmových festivalov. Po vypuknutí protestov na Euromajdane v novembri 2013 sa Sencov stal aktivistom "AutoMajdanu" a počas krymskej krízy v roku 2014 pomáhal dodávať potraviny a zásoby ukrajinským vojakom, ktorí uviazli na svojich krymských základniach. Sencov vyhlásil, že neuznáva ruskú anexiu Krymu.

Sencov bol zatknutý ruskou Federálnou bezpečnostnou službou a obvinený z plánovania teroristických útokov. Napriek úplnému nedostatku dôkazov bol nezákonne odsúdený na 20 rokov odňatia slobody, čo dalo podnet k celosvetovej kampani za jeho prepustenie #SaveOlehSencov. V roku 2018 dostal Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu za slobodu myslenia a 7.septembra 2019 bol konečne prepustený v rámci dohody o výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Film Numbers (2020) spolurežíroval Sencov na diaľku, ešte keď bol vo väzení. Film natočený podľa Sencovej rovnomennej divadelnej hry bol prvýkrát uvedený v rámci špeciálnych projekcií venovaných 70. výročiu Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne.

Filmografia

  • Nosorožec
    2021
  • Numbers
    2020
  • Hráč
    2012

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít