Fotografia nie je k dispozícii.

Friedrich Wilhelm Murnau (Nemecko)

Popredný predstaviteľ nemeckej filmovej avantgardy - expresionizmu a nemého obdobia kinematografie všeobecne. V Nemecku natočil niekoľko zásadných filmov. Najvýznamnejším z nich je Upír Nosferatu (1922), ktorý sa dodnes skloňuje medzi filmármi a filmovými fanúšikmi po celom svete, s nezabudnuteľným Maxom Schreckom v hlavnej úlohe. Murnau ním reagoval na vlnu expresionizmu. Ale zatiaľ čo iní filmári dávali prednosť honosným kulisám, on svojim filmom dokázal, že prírodné scenérie sú oveľa pôsobivejšie. Navyše týmto titulom výrazne posunul hranice vnímania hororu a možno ho nazvať kultovým. Natočil však aj niekoľko ďalších zásadných filmov, medzi ktorými najviac rezonujú Posledné štácia (1924) a Faust (1926). Potom sa na základe pracovnej ponuky presídlil do USA, kde vytvoril ďalšie pozoruhodné filmy, z ktorých vystupuje do popredia najvýraznejšie práve Východ slnka (1927). Na svojom poslednom filme Tabu (1931) spolupracoval s Robertom J. Flahertym, ktorý ho však pre ich nezhody zanechal, a tak film dokončil sám. Týždeň pred jeho uvedením zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri automobilovej nehode.

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít