Fotografia nie je k dispozícii.

Sergej M. Ejzenštejn (Rusko)

Sergej Ejzenštejn je jedným z najvýznamnejších tvorcov v dejinách svetovej kinematografie. K svojej umeleckej kariére sa dostal cez prácu scénografa, neskôr režiséra, moskovského Proletkult divadla. Od neho bola cesta k filmovému umeniu už jednoduchá. Po Štrajku z roku 1925 nasledoval jeho azda najznámejší a kriticky najviac oceňovaný dlhometrážny film Krížnik Potemkin, na svoje časy plný nových formálnych prvkov. Aj keď Ejzenštejn nebol inovátorom montáže, bol jedným z jej najhlasnejších zástancov. Ejzenštejn veril, že "zrážka" záberov je schopná vyvolávať silné emócie u divákov a vytvárať filmové metafory. Spolu s menami ako Lev Kulešov, Dziga Vertov, či Vselovod Pudovkin, vytvoril základ sovietskej montážnej školy, ktorá stála pri zrode praktickej a teoretickej filmovej montáže, ako ju poznáme dnes.

Filmografia

  • Ivan Hrozný
    1945
  • Ivan Hrozný II.
    1945
  • Alexander Nevský
    1938
  • Generálna línia
    1929
  • Desať dní, ktoré otriasli svetom
    1928
  • Štrajk
    1925
  • Krížnik Potemkin
    1925

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít