Asif Kapadia

Asif Kapadia (Spojené kráľovstvo)

Asif Kapadia se narodil v severnej londýnskej štvrti Hackney v roku 1972 a vyštudoval réžiu na Royal College of Art. Tam na seba upozornil krátkym filmom THE SHEEP THIEF (Zlodej oviec, 1977), ktorý rozpráva príbeh talentovaného dieťaťa ulice. Kapadia film natočil v Indii a vyhral s ním cenu Cinéfondation na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v roku 1998. Svoj celovečerný debut THE WARRIOR (2001) natočil v púšťach Rádžastane a v Himálajach - film vyhral dve ceny BAFTA za Najlepší britský film roka a Výnimočný režisérsky počin v rámci debutového celovečerného filmu a bol nominovaný na cenu za Najlepší neanglicky hovorený film. Kapadiov film FAR NORTH (Ďaleký sever, 2004), ktorý bol natočený na Arktíde, mal svetovú premiéru na Filmovom festivale v Benátkach.
V roku 2010 natočil Kapadia svoj prvý celovečerný dokument SENNA. Snímka o legendárnom jazdcovi Formule 1 Ayrtonovi Sennovi sa stal divácky úspešným po celom svete a vyhral množstvo medzinárodných ocenení vrátane dvoch cien BAFTA za Najlepší dokumentárny film a Najlepší strih. Na festivale Sundance v roku 2011 získal cenu World Cinema Audience a neskôr aj ceny Evening Standard Film Award a Britský Independent Film Award za Najlepší dokument.

Kapadiov ďalší celovečerný dokument AMY o živote speváčky Amy Winehouse bol uvedený na MFF v Cannes a neskôr získal Oscara za najlepší dokumentárny film. Kapadia tiež režíroval dve epizódy ceneného seriálu MINDHUNTER, ktorý produkoval David Fincher.

Filmografia

  • Creature
    2022
  • Diego Maradona
    2019
  • Ali and Nino
    2016
  • Amy
    2015
  • Senna
    2010
  • Far North
    2007
  • The Sheep Thief
    2002
  • Válečník
    2001

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít