Paolo Sorrentino

Paolo Sorrentino (Taliansko)

Narodený v roku 1970 v Neapole, Paolo Sorrentino vniesol do talianskej kinematografie závan čerstvého vzduchu a pravidelne spolupracuje s poprednými hollywoodskymi hviezdami. V roku 1998 natočil krátky film Láska nemá hranice (L’amore non ha confini), za ktorý získal množstvo cien. Jeho celovečerný debut Prebytočný človek (L’uomo in più, 2001) bol uvedený v súťaži prestížneho benátskeho festivalu a Sorrentino si zaň odniesol cenu talianskych novinárov Nastro D’Argento ako najlepší debutujúci režisér. Všetky jeho nasledujúce filmy počnúc trilerom Následky láskyí(2004), vďaka ktorému sa dostal do medzinárodného povedomia, boli zaradené do súťaže v Cannes. Po filmoch Rodinný priateľ (L’amico di famiglia, 2006) a Božský (Il divo, 2008) nakrútil v roku 2011 svoj prvý anglicky hovorený film Tu to musí byť (This Must Be the Place), v ktorom stvárnil hlavnú úlohu americký herec Sean Penn. Doteraz najviac oceňovaný bol však jeho film z roku 2013 Veľká nádhera (La grande bellezza). Získal vyše 60 ocenení vrátane Oscara a Zlatého glóbusu v kategórii najlepší cudzojazyčný film, ceny BAFTA za najlepší film v inom ako anglickom jazyku, deviatich Donatellových Davidov a štyroch Európskych filmových cien vrátane ocenení za najlepší film a réžiu. Jeho film Mladosť (2015) sa stal Európskym filmom roka a Sorrentino vďaka nej získal európsku filmovú cenu aj za réžiu. Tvorba Paola Sorrentina sa odvíja dvomi smermi. Autor vo svojich filmoch zobrazuje tak súkromie postáv a ako aj spoločensko-politickú panorámu. V neskoršom období jeho tvorby sa tieto dva prúdy stále viac miešajú v snahe o vytvorenie mnohohlasu prepojenia súkromného s verejným.


Foto: Gianni Fiorito

Filmografia

  • Boží ruka
    2021
  • Oni a Silvio
    2018
  • Mladosť
    2015
  • Veľká nádhera (La grande bellezza)
    2013
  • Tu to musí byť (This Must Be the Place)
    2011
  • Božský (Il divo)
    2008
  • Rodinný priateľ (L’amico di famiglia)
    2006
  • Následky lásky (Le conseguenze dell’amore)
    2004
  • Prebytočný človek (L’uomo in più)
    2001

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít