Charlotte Wells (Spojené kráľovstvo)

Škótska režisérka, debutujúca psychologickou drámou Aftersun. 36-ročná režisérka z Edinburghu sa v nej voľne inšpirovala vlastným životom. Za svoj debut následne získala cenu BAFTA (British Academy Film Awards). Z British Independent Film Awards odchádzala režisérka dokonca so štyrmi soškami, pričom bodovala aj v kategóriách ako najlepší scenár, najlepšia réžia a najlepší film. Ocenili ju aj na festivale v Cannes (Critics’ Week: French Touch Prize) a uznanie si získala aj u floridských kritikov.
Jej tvorba sa vyznačuje psychologizáciou a osobitou poetikou, kde sa sústredí na pocity protagonistov, ktoré sú pre dielo dôležitejšie, než príbeh ako taký. Tomu je podmienená aj rozmanitá formálna stránka. Silne subjektívne cítenie je podporené snímaním v detailnej veľkosti záberu a ručnou kamerou.

Ťaživý fyzický zážitok priniesla v krátkom študentom filmom Laps (2016), kde sa cez nepríjemne stiesnené záberovanie stávame spoločne s hrdinkou filmu obeťou sexuálneho obťažovania v hromadnej doprave. Snímka získala na festivale Sundance zvláštne uznanie poroty a cenu pre najlepší strih. Krátkometrážny film Tuesday (2015) nazerá na dospievajúce dievča, ktoré sa musí vyrovnať so stratou svojho otca, zatiaľ čo krátka dráma Blue Christmas (2017) je sondou do života otca, ktorý sa na Vianoce rozhodne vyhnúť oslave svojou rodinou, kvôli labilnej psychike jeho ženy. Aftersun je režisérkiným dlhometrážnym debutom. Sugestívne dielo sa stalo festivalovým hitom v Cannes, Sundance, Karlových Varoch a mnohých ďalších, pričom získalo množstvo ocenení.

Filmografia

  • Aftersun
    2022

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít