Fotografia nie je k dispozícii.

Ruben Östlund (Švédsko)

Ruben Östlund je švédsky režisér, ktorý sa stal medzinárodne uznávaným pre svoje jedinečné satirické filmy, ktoré často kritizujú spoločenské normy a ľudské správanie. Jeho kariéra sa začala krátkymi filmami a dokumentárnymi prácami, no skutočný prielom nastal s celovečernými filmami, ktoré získali široké uznanie a ocenenia.

Jedným z jeho prvých významných diel je film Vyššia moc (2014), ktorý sleduje dynamiku rodiny počas lavínového incidentu v Alpách. Film sa zaoberá otázkami morálky a ľudského správania v krízových situáciách a získal cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

V roku 2017 Östlund režíroval film Štvorec, ktorý získal Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. "Štvorec" je satirickým pohľadom na svet moderného umenia a skúma témy ako dôvera, sociálne normy a verejná zodpovednosť. Film bol oceňovaný za svoj ostrý humor, originálny príbeh a provokatívne myšlienky.

Najnovším dielom Rubena Östlunda je film Trojuholník smútku (2022), ktorý opäť získal Zlatú palmu na festivale v Cannes. Film sa zaoberá svetom módy a konzumu a prináša kritický pohľad na luxusný životný štýl a povrchnosť spoločnosti. Östlund svojím typickým štýlom kombinuje čierny humor a sociálnu kritiku, čím vytvára silné a zapamätateľné filmové zážitky.

Filmografia

  • Trojuholník smútku
    2022
  • Štvorec
    2017
  • Hra
    2011
  • V moci davu
    2008
  • Mongoloid s gitarou
    2004

Portál DAFilms.sk je výsledkom tvorivej spolupráce siedmich významných európskych festivalov dokumentárneho filmu združených pod Doc Alliance. Našim cieľom je posúvať hranice dokumentárneho filmu, propagovať jeho rozmanitosť a podporovať kvalitné autorské filmy.

Členovia Doc Alliance

Chcete byť pravidelne informovaní o našom filmovom programe?

Odoslaním registrácie k Newsletteru súhlasím so zasielaním obchodných oznámení elektronickými prostriedkami a súvisiacim spracovaním osobných údajov na účely zasielania newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrdzujem, že som si prečítal(a) Zásady spracovania osobných údajov, textu rozumiem a súhlasím s ním, pričom beriem na vedomie práva tu uvedené, najmä právo na námietky proti realizácií priameho marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít